Koridori Srbije: Kompletirani radovi na deonici Staničenje-Pirot 1Staničenje-Pirot Foto: Koridori Srbije

Radovi na stabilizaciji kosine ispred tunela „Sopot“ na Istočnom kraku Koridora 10, autoput E80, su završeni i danas je pušteno u javni saobraćaj poslednjih 400m deonice Staničenje – Pirot, ukupne dužine 16,65 km, saopšteno je iz Koridora Srbije.

Kako bi se obezbedila trajna stabilnost kosine, kako navode iz Koridora Srbije, izgrađeno je 137 šipova dužine 15m, povezanih armirano betonskim roštiljem i zidnim platnom visine 9m. Ugrađeno je oko 4.000 metara kubnih betona i više od 500t armature. Preko potporne konstrukcije izveden je stabilizacioni nasip od zemljanog materijala.

„Deonica Staničenje-Pirot otvorena za saobraćaj od 2017.godine (deo deonice pušten u saobraćaj 2018.g.), a deonicu karakterišu dva savremeno opremljena tunela (Sopot i Sarlah) ukupne dužine 640 metara, dve saobraćajne petlje, 19 mostovskih konstrukcija, 15 rečnih regulacija ukupne dužine 4393m, 9 km lokalnih puteva i alternativna saobraćajnica dužine 2750 m, kojom se preko petlje Zapad ostvaruje veza industrijske zone Pirot sa autoputem, a dalje prema Istoku sa državnim putem IIA reda Niš – Dimitrovgrad“, podsećaju iz Koridora Srbije.

Radove na izgradnji trase i objekata izvela je grčka kompanija Aktor, a opremanje tunela elektromašinskom opremom azerbejdžanska kompanija Azvirt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari