Kosovo iz centralne Srbije uvozi mesečno oko 5.000 tona pšenice i simbolične količine brašna 1

Direktor poslovnog Udruženja mlinara i fabrika testenina „Žutounije“ Zdravko Šajatović rekao je danas da kosovske firme iz Srbije uvoze u proseku mesečno oko 5.000 tona pšenice, ali da za brašno i dalje važi posebna dažbina, uvedena 2017. godine od 40 evra po toni.

„To finansijsko opterećenje na uvoz brašna iz Srbije čini izvoz neisplativim, pa se mesečno u proseku na tom tržištu proda simbolična količina brašna od oko 400 tona“, rekao je Šajatović za Betu.

Prištinska vlast je, kako je rekao više puta odbila zahtev srpskih vlasti da se ukine ta dažbina, što je, kako je coenio, „verovatno iz političkih razloga ili da bi zaštitili poslovanje njihovog najvećeg mlina M silosi“.

Šajatović je rekao da je od jula 2020. godine do januara 2021. godine Kosovu prodato svega oko 2.800 tona brašna što je na nivou „statistike greške“ jer je pre uvodjenja carine krajem 2018. godine, najpre od deset, a zatim od 100 odsto na tom tržištu godišnje prodavano oko 30.000 tona.

Za izvoz pšenice na kosovsko tržište, prema rečima Šajatovića, ne postoje ograničenja i od jula prošle godine do januara ove iz Srbije je na Kosovo izvezeno oko 36.000 tona za potrebe modernog mlina „M silisi“ koji ima monopol na tom tržištu.

Šajatović je podsetio da su prištinski vlasti u martu prošle godine, kada je počela pandemija korona virusa, suspendovale odluku o posebnoj dažbini na dva meseca iz straha od nestašice, ali su je aktivirali kada su se snabdeli.

Kosovo je mali potrošač kukuruza, pa je iz centralne Srbije od oktobra prošle godine do januara 2021. godine izvezeno samo oko 17.400 tona od ukupnog izvoza od oko 1,6 miliona tona.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.