Kosovo našlo zamenu za proizvode iz centralne Srbije? 1Foto: Kosovo online

Predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna izjavio je danas da su srpski proizvodi zamenjeni onima proizvedenim u drugim zemljama.

Rafuna je prištinskim medijima kazao da je uspostavljanje „mera bezbednosti“ za uvoz robe iz Srbije uticalo na kosovske trgovce da promene partnere.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, tokom juna uvezeno je robe u vrednosti od 467 miliona evra, što je za 5,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Prošlog meseca je takođe bilo manje kosovske robe na međunarodnim tržištima, a smanjenje je iznosilo 8,1 odsto.

„Većina proizvoda koji se uvoze iz Srbije su proizvodi evropskih kompanija i sada zbog mere koja je na snazi, a o kojoj nije odlučeno zbog uvoznika ili izvoznika, ali prema informacijama koje su došle do nas, neke kompanije, na primer nemačke, preorijentisale su kosovske kompanije da iz drugih zemalja uzmu istu firmu koju imaju kao majku-firmu, ili koju imaju u kompaniji, na primer u Sofiji“, rekao je Rafuna.

Najviše robe na Kosovo se uvozi iz zemalja Evropske unije (EU), što je tokom juna iznosilo oko 200 miliona evra ili 43 odsto ukupnog uvoza. Glavni trgovinski partneri su i dalje Nemačka, Italija i Grčka.

Kosovo je potrošilo oko 200 miliona evra u azijskim zemljama, kupujući proizvode uglavnom iz Turske, Kine i Indije.

Iz Indije je povećan uvoz za 23 miliona evra, a prošle godine je uvezeno svega tri miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari