Kovačević: Srbija sve dublje u inflatornom tunelu, struja skuplja za firme 1Foto: Beta/Narodna stranka

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da je struja za firme i privrednike u Srbiji ponovo poskupela, što će neminovno uticati na poskupljenje roba i dobara i Srbiju gurnuti još dublje u „dugačak inflatorni tunel kojem se ne nazire kraj“.

„Cena električne energije za industriju povećana je u poslednjih godinu dana za čak 120 odsto, sa 40 evra za megavat čas po nižoj tarifi na 90 evra i sa 66 evra po višoj tarifi na 140 evra“, rekao je Kovačević koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

Kovačević je dodao da u strukturi računa za električnu energiju 52 odsto odlazi na struju, a čak 48 odsto na parafiskalne namete koje bi, kako je istakao, hitno trebalo smanjiti.

On je, upoređujući strukturu računa za električnu energiju i računa za kafu u restoranu, naveo da je to isto kao kada bi u cenu kafe bili uračunati troškovi za „gubitke kofeina pri ispijanju kafe, gubitak kafe prilikom prolaska kroz cev aparata, doprinos za nove plantaže kafe, donošenje i odnošenje šoljice gostu, pranje šoljice…“.

„Mera koju Vlada Srbije mora hitno da donese je subvencionisanje solarnih postrojenja na krovovima industrijskih objekata i to bez uvođenja u mrežu i sistem Elektroprivrede Srbije, jer je za dobijanje takvih dozvola potrebno mnogo vremena“, rekao je Kovačević.

Dodao je da je „struja esencijalni trošak za proizvodnju svih dobara i direktno utiče na živote i standard svih građana Srbije koji mogu da očekuju poskupljenje struje za domaćinstva u narednim mesecima“.

Preporučio je građanima da što pre obave kratkoročne planirane kupovine, jer bi već sledećeg meseca cene mogle da skoče između 20 odsto i 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari