Kragujevac: Najavljena sutrašnja blokada puta ka Topoli i Beogradu, protestu se priključuju poljoprivrednici iz Cerovca, Desimirovca, Jarušica i Lužnica 1Foto: Z.S.M.

Nezadovljni rezultatima razgovora sa premijerkom Brnabić i predstavnicima Vlade Srbiju protestu i blokadi sobraćajnica priključuju se i poloprivrednici iz sela u okolini Kragujevca: Cerovca, Desimirovca, Jarušica i Lužnica. Oni će sutra u 10 sati blokirati putni pravac iz Kragujevca ka Topoli i Beogradu u selu Desimirovac kod pumpe „Lukoil”.

Ovo je za Danas potvrdio Milan Milošević, organizator protesta u Rači.

– Mi u Rači protestujemo već dva dana i ne odustajemo od svojih zahteva. I noćas ćemo dežurati kod traktora u glavnoj ulici, kaže Milošević, dodajući d aće njihova ekipa „pomoći” sutrašnji protest u Desimirovcu sa desetak većih traktora, dok će jedan deo ostati da blokira glavnu ulicu u rači ispred zgrade opštine.

Račanima su podršku juče dali poloprivrednici iz Jagodine i Batočine. Bilo je najavljeno da će se i oni sa traktorima i mehanizacijom priključiti sutrašnjoj blokadi u Desimirovcu.

– To je neizvesno jer smo od kolega iz ovih opština dobili informaciju da je tamošnja policija tokom čitavog današnjeg dana vršila pritisak na njih da odsutanu od priklučivanja blokadi, tvrdi on.

Po Miloševićevim rečima poljoprivrednici koji će blokirati put za Beograd u Desimirovcu na licu mesta će odlučiti da li će se „spustiti” sa traktorima i mehanizacijom u Kragujevac i blokirati ulicu ispred Skupštine grada ili će ostati na ovoj lokaciji.

– Nema odustajanja do ispunjenja naših zahteva. ako treba radikalizovaćemo proteste još više i blokirati auto-put, kaže on.

Protest poljoprivrednika Šumadiji odvija se pod sloganom – Nećemo umirati u tišini.

Inače, poljoprivrednici u Rači kod Kragujevca protestuju od juče u šest sati ujutru kada su blokirali glavnu ulicu u ovom mestu – putni pravac na relaciji Rača, Kragujevac, Topola i Smederevska Palanka, a prethodnu noć su proveli dežurajući na blokadi u glavnoj ulici Karađorđevoj. Protest se već dva dana odvija bez ikakvog incidenta.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta bude 700 evra po hektaru, ukidanje zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih sirovina i proizvoda, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije od 300 evra po hektaru obradivog zemljišta, da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda na nivou cele zemlje.

Poljoprivrednici iz Rače, pre dva dana učestvovali su u protestima i blokadi u Novom Sadu a u utorak, 9. avgusta u svom mestu su organizovali protesnu vožnju traktorima kroz grad, priključivši se priključili inicijativi za opstanak poljoprivrede i dajući podršku pregovaračima u razgovorima sa premijerkom Brnabić i ministrom poljoprivrede Nedimovićem.

U stalnom su kontaktu sa kolegama koje organizuju proteste poljoprivrednika u Vojvodini i Braničevskom okrugu i koordiniraju svoje akcije sa njima. danas ih je primio i predsednik opštine Rača Nenad Savković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari