Završen razgovor poljoprivrednika i predsednika opštine Rača, u opticaju i blokada Kragujevca 1Foto: Z.S.M.

Završeni su jednoiposatni razgovori poljoprivrednika iz Rače kod Kragujevca sa predsednikom opštine Nenadom Savkovićem. Predstavnici poljoprivrednika koji od juče blokiraju mehanizacijom glavnu ulicu u ovom mestu, kako kažu, dobili su potpuno iste odgovore kao i njihova delagica juče u Beogradu.

– Predsednik opštine i gradska vlast rekli su nam da imaju dobru volju i razumeju naše probleme ali da moraju da poštuju hijerarhiju koja pstoji u državi. Izjavili su da su voljni za saradnju i da nam pomognu oko nekih drugih, naših problema koji u ovom trenutku nemaju veze sa pet osnovnih zahteva poljoprivrednika u Srbiji i trenutnom blokadom saobraćajnica, kaže za Danas Milan Milošević, jedan od organizatora protesta u Rači.

Po njegovim rečima, nezadovoljni poloprivrednici iz Rače trenutno se dogovaraju sa kolegama iz Jagodine i Batočine o eventualnoj blokadi traktorima i mehanizacijom Skupštine grada Kragujevca.

U Rači je već drugi dan blokiran saobraćaja u glavnoj, Karađorđevoj ulici. Nezadovoljnim poljoprivrednicima iz ove šumadijske opštine koji od juče protestuju sa traktorima i mehanizacijom u toku noći su se priključile kolege iz Jagodine i Batočine.

– Noćas smo davali dežurstva na blokadi a od jutros smo ponovo svi na položaju. Ne popuštamo i nema pomeranja, ističe Milan Milošević.

On navodi da su sinoć dobili podršku od kolega iz opština Jagodine i Batočine i najavljuje nastavak protesta poljoprivrednika u ovom delu Srbije i njegovu moguću radikalizaciju.

– Sa kolegama iz drugih opština dogovaramo se da li ćemo se i dalje svi okupljati ovde na blokadi u Rači, otići da podignemo blokade u njihovim mestima ili da svi zajedno odemo za Kragujevac. U slučaju da se to desi protest i blokadu u Kragujevcu bi najverovatnije organizovali sutra ispred zgrade Skupštine grada, priča Milošević.

Inače poljoprivrednike iz Rače koji su se priključili inicijativi za opstanak poljoprivrede po njegovim rečima primiće danas u 11 sati predsednik opštine Nenad Savković. Račani koji protestuju su mu juče predali zvaničnu molbu tražeći da bude „karika” i posrednik između njih i predstavnika Vlade Srbije u pregovorima.

Inače, poljoprivrednici u Rači kod Kragujevca protestuju od juče u šest sati ujutru kada su blokirali glavnu ulicu u ovom mestu – putni pravac na relaciji Rača, Kragujevac, Topola i Smederevska Palanka.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta bude 700 evra po hektaru, ukidanje zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih sirovina i proizvoda, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije od 300 evra po hektaru obradivog zemljišta, da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda na nivou cele zemlje.

Poljoprivrednici iz Rače, pre dva dana učestvovali su u protestima i blokadi u Novom Sadu a u utorak, 9. avgusta u svom mestu su organizovali protesnu vožnju traktorima kroz grad.

U stalnom su kontaktu sa kolegama koje organizuju proteste poljoprivrednika u Vojvodini i Braničevskom okrugu i koordiniraju svoje akcije sa njima. Protest poljoprivrednika u Rači odvija se pod sloganom – Nećemo umirati u tišini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.