Kragujevac: Nastavlja se suđenje predsedniku Samostalnog sindikata Zastava oružje u Kragujevcu 1Ilustracija Foto: Freeimages

U Osnovnom sudu u Kragujevcu danas će biti nastavljeno suđenje predsedniku Samostalnog sindikata fabrike Zastava oružje Draganu Iliću po krivičnoj prijavi koju je podneo predsednik Nadzornog odbora fabrike Ivica Marjanović.

U Samostalnom sindikatu fabrike su ocenili da se progonom predsednika Sindikata pokušavaju sakriti suštinski problemi sa kojima se suočavaju radnici i fabrika Zastava oružje, „a koji su direktno rezultat načina upravljanja fabrikom“.

Ocenjeno je i da je taj sudski proces koji je zasnovan na „neistinitim i nepostojećim optužbama“ samo jedan u nizu koji traje već godinama „kako bi se optužio predsednik sindikata i razbila sindikalna organizacija fabrike koja decenijama vodi radničku borbu.

Sindikat je osudio i „indolentno“ ponašanje Ministarstva odbrane koje je, kako je ukazano „nemi posmatrač napada na sindikat fabrike Zastava oružje, zaposlene i njihove predstavnike i daljeg urušavanje fabričkog sistema za vreme mandata Marjanovića kao predsednika Nadzornog odbora.

Kako je naveo sindikat u današnjem saopštenju, tokom štrajka zaposlenih 2018. godine Marjanović je optužio Ilića da ga je napao u prostorijama Upravne zgrade i da je tom prilikom u povlačenju udario u štok vrata zbog čega je tražio lekarsku pomoć na Vojnomedicinskoj akademiji.

Na osnovu te krivične prijave, Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu je početkom 2019. godine podiglo optužnicu za napad na službeno lice da bi tokom aprila 2021. godine optužnicu preinačilo.

U sindikatu navode da je posle više održanih ročišta, izvedenih dokaza i saslušanja većeg broja svedoka u Osnovnom sudu u Kragujevcu, Tužilaštvo prekvalifikovalo optužnicu u pretnju službenom licu.

„Marjanović, predsednik Nadzornog odbora od 2017. godine je protiv Ilića podneo više krivičnih prijava, pri čemu je naložio i da se predsedniku sindikata da otkaz i zabrani ulazak u fabriku, iza čega stoji i pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović koji je direktno nadređen Marjanoviću“, stoji u saopštenju.

Današnje ročište je zakazano za 13.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari