Kreće talas inflacije i rasta kamata

Kako centralne banke reaguju na poskupljenja neviđena poslednjih decenija

Ostavite komentar


  1. Kaže Dugalić: „Kao posledica ovih poremećaja počinje da raste inflacija…“. Jadni li su studenti EF u Kragujevcu pored ovakvog profesora. Inflacija raste zbog enormnog štampanja dolara, funte i evra, o čemu se podaci mogu naći. Ne znamo kolika je količina doštampanih dinara. Bajdenova administracija je za godinu dana doštampala dolare bez pokrića više nego sve prethodne administracije u poslednjih 60 godina.

  2. Nije rast cena posledica Corone, nego je posledica monetarne i fiskalne politike za vreme Corone. Da su ljudi, zbog „borbe protiv Corone“, ostali kod kuće i zbog nerada ostali bez primanja, smanjila bi se potrošnja baš kao što bi se smanjila i proizvodnja. Medjutim, proizvodnja se smanjila, a potrošnja je „stimulisana“ niskim kamatnim stopama, raznim paketima pomoći države, itd. Zar je iko mogao da očekuje da rasta cena neće biti? Ništa nije džabe, naročito to nije „pomoć“ države.

  3. A sta to znaci za nas koji imamo € u banci, da li dacih ostavimo jer ce jedan evro vredeti vise id 120rsd ilj da ih podignemo iz banke?? Savet bilo kakav bi bio dobar

  4. @Zivorad dolar nema pokrice od ’72 ,tako da ne mozemo reci 60 godina ali svakako je inflacija koja se desava kraj puta koji je posledica Nixonove odluke da skine dolar sa zlatnog standarda..

  5. Pa banke su i zakuvale zabu zajedno za svetskom zdravstvenom organizacijom na stetu malih preduzeća i obicnih ljudi, radnika..

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.