Kreću protesti u Geoksu, FAP-u, Juri... 1Foto: Fonet

Organizovanjem protesta ispred fabrike obuće Geoks u Vranju koji će se zbiti u četvrtak ispred sedišta tog preduzeća, sindikat „Sloga“ najavljuje „vruću sindikalnu jesen“.

– Konkretan razlog za protest ispred fabrike Geoks je solidarnost sa radnicama koje su dobile otkaz samo zato što su se pobunile protiv šikaniranja i mobinga koji sprovodi uprava italijanskog poslodavca. Cilj nam je i ohrabrivanje zaposlenih, jer oni imaju zakonsko pravo na sindikalno udruživanje, protest i štrajk kada su im prava po bilo kom osnovu ugrožena. Spremamo i performans kojim ćemo simbolično ukazati sa čim se sve suočavaju radnici u Srbiji od strane bezdušnih poslodavaca koji u potpunosti uživaju podršku aktuelne Vlade na čelu sa Aleksandrom Vučićem – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik „Sloge“.

On dodaje da postoje određene naznake da će njihov protest u Vranju biti izložen sabotažama ali to ih neće pokolebati u nameri da sprovedu do kraja ono što su naumili.

– Već se priča da nam poslovodstvo Geoksa neće dozvoliti da parkiramo vozila kojim ćemo doći u Vranje ispred fabrike jer je to navodno njeno vlasništvo. Nema veze, parkiraćemo negde drugde pa ćemo pešačiti do fabrike to nam nije nikakav problem. Inače, „Sloga“ ne organizuje ovaj i druge proteste koji će uslediti iz samoreklamerkskih razloga već zato što je položaj radnika u Srbiji postao nepodnošljiv a jedini način da se to promeni su protesti i štrajkovi. Upravo zbog toga smo uputili javni poziv svima onima koji osećaju nepravdu na svojoj koži da nam se sutra priključe u Vranju. Sve sindikalne organizacije, radnici, nadničari, vlasnici malih porodičnih radnji, nezaposleni, penzioneri, studenti moći će da nam se pridruže i da njihovi predstavnici istupe i govore na skupu. Isto važi i za naše partnere iz levičarskih i omladinskih radnicima naklonjenih organizacija sa kojima sarađujemo – objašnjava Veselinović. On ističe da nastup jedino neće biti dozvoljen predstavnicima političkih partija.

Veselinović ističe da je protest u Vranju samo prvi u nizu koje „Sloga“ namerava da održi.

– U poslednjih 15 godina se stalno najavljivalo kako će na jesen nezadovoljni radnici izaći na ulice i nikad od toga ništa nije bilo. „Sloga“ će preći sa reči na dela. Sledeći skup organizujemo već krajem ovog meseca u Priboju gde zaposleni i dalje vode ogorčenu borbu za opstanak FAP-a. Nakon toga idemo da protestujemo ispred fabrike Jure u Nišu ili Leskovcu gde radnike ponižavaju na razne načine. – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari