Kredit EBRD od 15 miliona evra za izgradnju sistema za navodnjavanje u Vojvodini 1Foto: EPA/ Michael Nelson

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je obezbedila krediti od 15 miliona evra za finansiranje izgradnje moderne infrastrukture za navodnjavanje u Vojvodini, čime će poljoprivreda u ovom regionu biti otpornija na vremenske faktore.

Zajam će omogućiti uvođenje efikasne tehnologije za navodnjavanje iz akumulacionih jezera Borkovac i Pavlovac na Fruškoj gori, kao i snabdevanje vodom iz Save.

Nova infrastruktura će obezbediti dopunsko navodnjavanje u špicu sušne sezone i dovoljno vode za oko 3.500 hektara zemljišta u opštinama Ruma i Sremska Mitrovica, koje je uglavnom pokriveno voćnjacima i vinogradima.

Ovo je drugi kredit koji EBRD odobrava Srbiji za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, posle kredita od 15 miliona evra iz 2019. godine za projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Svilajncu i Negotinu, koji bi trebalo da bude realizovan tokom 2022. godine.

Direktor EBRD sektora agrobiznisa za region Jugoistočne Evrope Miljan Ždrale je rekao da će izgradnja infrastrukture koja je otporna na vremenske faktore omogući poljoprivrednicima u Vojvodini da bolje planiraju svoju proizvodnju i sa više sigurnosti, kako bi ostvarili veće prinose useva i prihode.

EBRD će u okviru projekta pomoći Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije da razvije program obuke o tehnologiji navodnjavanja za lokalne poljoprivrednike, sa fokusom na žene povoljprivrednike, u cilju povećanja njihovog potencijala za zapošljavanje i stvaranja novih poslovnih prilika za njih.

Investicija takođe podrazumeva i pripremu prve strategije navodnjavanja u Srbiji, koja ima za cilj da obezbedi održivo, efikasno navodnjavanje, zasnovano na potražnji za unapređenu i klimatski pametnu poljoprivredu.

Nacionalna strategija, pripremljena za desetogodišnji period, biće dopunjena petogodišnjim akcionim planom i prioritetnim investicijama u navodnjavanje za period do 2030. godine. Na pripremi strategije radiće se zajedno sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Usvajanje Strategije navodnjavanja i Akcionog plana očekuje se do sredine 2022. godine.

Sa devet procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 17 odsto udela u zaposlenosti, poljoprivredna i prehrambena industrija igra vitalnu ulogu u srpskoj privredi.

Međutim, ovaj sektor pati od nedovoljnog ulaganja i zastarele tehnologije, dok su sistemi vodosnabdevanja često osetljivi na uticaje klimatskih promena, kao što su suša, poplave ili izuzetno oštre zime, istakla je EBRD u saopštenju.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji gde je uložila više od 6,9 milijardi evra u 296 projekata.

Fokus banke u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i olakšavanju tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari