Pirotska fabrika auto-guma Tigar tajers, čiji je većinski vlasnik francuski Mišelin obustavila je od juče proizvodnju i najavila da će pogoni biti zatvoreni do 3. januara, kada bi oko 2.200 radnika trebalo da se vrati na posao.

– Ekonomska kriza reflektuje se i na Srbiju, a naročito na izvoznike, a Tigar tajers izvozi oko 90 odsto proizvoda. Najviše problema imamo sa plasmanom proizvoda na evropsko tržište, ali i šire. Rečje, pre svega, o manjem obimu narudžbina a tu je i naša želja da se smanje zalihe gotovih proizvoda na kraju godine. Zbog toga smo odlučili da do 3. januara zaustavimo proizvodnju, radiće samo servisi i prateće službe. U fabrici u Pirotu radi oko 2.000 ljudi, a u fabrici u Babušnici oko 200 stalno zaposlenih i radnika na određeno vreme – kaže Vladimir Nikolić, generalni direktor fabrike Tigar tajers, dodajući da će Fabrika unutrašnjih guma u Babušnici nesmetano poslovati.

Predsednik Samostalnog sindikata Korporacije Tigar Zoran Rančićkaže da je rečo plaćenom odsustvu i da je to posledica svetske ekonomske krize.

– Svedoci smo da je prvi i najjači udar pogodio upravo automobilsku industriju, a mi smo njihova prateća industrija. U našem slučaju, rečje o kraćem odmoru, s obzirom na to da će deo radnika koristiti godišnji odmor, a deo će biti angažovan na remontu mašina. Na plaćenom odsustvu biće nešto više od 300 radnika iz neposredne proizvodnje, dok će svi ostali biti angažovani na remontu mašina. Inače, planom za narednu godinu nisu predviđeni kolektivni godišnji odmori niti redovni remonti. To znači da će celokupna radna snaga biti angažovana tokom cele godine. U ostalim organizacionim celinama Korporacije Tigar (Tigar-obuća, Tehnička guma, Hemijski proizvodi, Poslovni servis) nijedan radnik neće biti poslat na plaćeno odsustvo. U Tigar tajersu bez posla je ostalo četrdesetak radnika koji su bili angažovani preko Omladinske zadruge kojima su istekli ugovori. Radnici na plaćenom odsustvu dobijaće 65 odsto plate – kaže Rančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari