Krkobabić: Uskoro 2.000 useljenih kuća u selima Srbija 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić je danas izjavio da će uskoro bit useljenih 2.000 kuća u selima Srbije, koje su bile napuštene, i da je sve više onih koji se preseljavaju iz grada u selo.

„Ohrabrujuće su reči mladog Mirka Govedarice da je kuća na selu put do savršenog života“, rekao je Кrkobabić prilikom potpisivanja još 151 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u svim krajevima Srbije.

Govedarica koji je posle pet godina podstanarskog života u gradu sa suprugom i dvoje dece odlučio da
živi u selu Lazarevo u okolini Zrenjanina jer kazao da želi da se bavimo voćarstvom i da napravi uzgajivačnicu pasa i da je selo jedino mesto gde njegova porodica može da ostvari te planove.

Današnjim ugovorima krov nad glavom obezbeđen je za još 229 ljudi i 103 dece. Među njima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca, a oni će žitelji 90 naselja u 44 opštine u Srbiji.

Željuša u Dimitrovgradu je i dalje jedna od najpopularnijih sela na jugu Srbije, gde se ovoga puta sele i dve mlade prijateljice koje će živeti u kućama jedna do druge.

„Željuša je mesto koje spaja dva grada, priroda je prelepa i radujem se što će moja ćerkica rasti u toj zdravoj sredini. Magistar sam farmacije i radim u struci u apoteci, ali želim da se oprobam i u poljoprivredi“, rekla je Jelena Sokolov, jedna od dobitnica sredstava za kupovinu kuće na selu.

Prva komšinica biće joj Nataša Stančev, koja će se iz Dimitrovgrada preseliti sa sa trogodišnjim sinom.

„Dugo smo pokušavali da rešimo stambeno pitanje i ovo je stvarno ostvarenje sna. Na četvrtoj godini sam poslovne ekonomije, a planiram da se bavim i računovodstvom onlajn. Radujem se što ima dosta novih porodica koje su se doselile u Željušu“, rekla je ona.

Zahvaljujući programu Ministarstva za brigu o selu od početka ove godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare.

Od pokretanja programa, 2021. godine, prosečno svakog dana stigne 10 do 15 zahteva za kupovinu kuća na selu,a novac se dodeljuje po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari