Jorgovanka Tabaković: Krompir poskupeo 152 odsto zbog svadbi 1Foto: Beta/Miloš Obradović; Pixabay/Christos Giakkas; ANURAG1112

U julu su cene neprerađene hrane u Srbiji na međugodišnjem nivou povećane 24,8 odsto, a u evrozoni 11 odsto.

Na pitanje novinara Danasa na predstavljaju Izveštaja o inflaciji Narodne banke šta je uzrok toj razlici, Milan Trajković zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS objašnjava da su pre dve godine cene hrane u Srbiji bile na niskom nivou.

„Pored suše koja je uticala na cene, tržište EU je znatno veće i dublje. Kod nas je veća volatilnost cena“, objasnio je on ali ipak je zanimljivo objašnjenje ponudila i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

„U pandemiji je smanjena potrošnja te vrste namirnica. Imamo da je krompir poskupeo 152 odsto. Kada je prošla pandemija ljudi su počeli da organizuju svadbe i slavlja i povećana je potrošnja i to je pored suše i drugih faktora dovelo do rasta cena“, zaključila je guvernerka.

Ona je dodala da se NBS trudi da nema efekata prelivanja cena zbog deviznog kursa, ali da ne može da spreči da se poljoprivrednici ugledaju na svetska tržišta i cene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari