Kubni metar ogrevnog drveta u Vranju premašio 60 evra 1Foto: V. Ristić/Danas

Nastavljen je rast cena ogrevnog drveta u Vranju i opštinama na jugu Srbije, pa se sada kubni metar bukovog i šumovog drveta prodaje po ceni od 60 i više evra, što je rekordna cena u poslednjih nekoliko godina.

„Ponuda je za sada mala, svi očekuju dalji rast cena zbog poskupljenja goriva“ objašnjava za portal Danasa Nikola Savić iz sela Klenike koji je prodao drva kupcu iz Vranja po ceni od 60 evra za kubni metar.

Vranjanci su požurili, ranije no ikada da se obezbede za narednu grejnu sezonu, pa je u strahu od novih poskupljenja počela prava jagma za šumovim i bukovim drvetom koje se najviše koristi za grejanje.

„Poskupelo je i struganje koje se sada naplaćuje umesto 500 dinara po kubnom metru – osamsto. Oni koji stružu drva poskupljenje objašnjavaju činjenicom da su skuplje čelične testere, pa otuda i viša cena“, kaže nam Dragan Petrović iz Vranja, poprilično zatečen poskupljenjem ove usluge bez koje nema ni skladištenja drveta.

Prosečno domaćinstvo u Vranju koje za grejanje koristi drvo u zimskoj sezoni potroši između šetiri i osam kubika, a postoje i domaćinstva u kojima se izgori i više od deset kubnih metara drva.

Novim poskupljenjem posebno su pogođeni pekari u Vranju koji za proizvodnju hleba i peciva koriste drva, pa će nužno morati da povećavaju cenu osnovne životne namirnice, koja se u pojedinim privatnim radnjama prodaje i po ceni od 60 dinara za veknu.

„Većom ponudom biće zadovoljeni svi kupci, ali ono što je sigurno ne treba očekivati da cena kubnog metra u ovogodišnjoj sezoni bude ispod 60 evra. U skladu sa povećanjem cena goriva, ta cena može samo da bude veća – procenjuje prodavac Nikola Savić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari