Kuda za predstojeće praznike - Top 5 destinacija po izboru turista 1Foto: Freepik/vecstock

Putovanje je najbolja stvar koju sebi ili voljenim osoba možete pokloniti, a posebnu čar ima kada putujete tokom praznika. Božićni marketi, svetlucave atrakcije, šetnje kroz zamke i palate, gurmanluci za svačiji ukus i nesvakidašnji panoramski pogledi samo su deo šarma koji krasi destinacije kojima se turisti tokom praznika rado vraćaju. Izdvajamo vam 5 aktuelnih gradova Evrope, a kako bi bila šteta da ne postetite svaki na vama je samo da odlučite kojim ćete redom krenuti u turističke avanture.

Zašto je Nemačka pravi izbor za doček Nove Godine

Bilo da tragate za estetikom božićnih marketa ili bogato ukrašenim ulicama, gradovi Nemačke su najbolje mesto na kom se možete naći tokom decembra i januara. Nova Godina u Minhenu vas može koštati oko 200 evra, a ako putovanje prepustite turističkim agencijama imaćete priliku i da posetite okolne gradove poput Salzburga i Augsburga. Ovaj grad uoči katoličkog Božića postaje prava zimska razglednica. Na većim trgovima nalaze se tematski marketi, na kojima možete isprobati kuvano vino, jela sam kobasicama i kupusom, krofne i odžak kolače, kupiti staklene ukrase ili suvenire. Na nekoliko mesta u gradu postavljena su klizališta koja obećavaju zabavu za sve uzraste, a možete se oprobati i u karlingu na zaleđenom kanalu ispred palate Nimfemburg.

Najveća žurka na otvorenom vas očekuje u Berlinu. Dočekajte 2024. godinu ispred Brandenburške kapije sa hiljadama drugih ljudi iz celog sveta. Trg i kapija biće okruženi kamionima sa hranom, planirani su nastupi lokalnih DJ i pop zvezda, a tačno u ponoć čeka vas i spektakularan vatromet. U iščekivanju ovog vizuelnog performansa zaplovite vodama Berlina da bolje izvidite sve intrikatne ukrase kojima se grad može pohvaliti ili osvojite TV toranj za panoramski pogled na grad. Novogodišnje žurke na brodovima sve su popularnije u Berlinu, pa u cenu i ispod 20 evra budu uključena posluženja, zdravice i muzika.

Dan Zaljubljenih u Gradu svetlosti

Nije tajna da se Pariz smatra najromantičnijom prestonicom na svetu, i to potpuno opravdano. Proslava ljubavi šetnjom kroz Jelisejska polja i u malim kafićima sa stolovima na kaldrmi, koji služe kremastu toplu čokoladu je najbolje što sebi možete priuštiti za Dan Zaljubljenih.

Do Pariza možete leteti direktnim letom iz Beograda ili se u njega uputiti nekim od low-cost prevoznika. Turističke agencije nude vam i autobuski prevoz do Pariza, koji je ispraćen posetama Versaju, Diznilendu i okolnim gradovima u Francuskoj. Za ovakva putovanja potrebno je izdvojiti između 200 i 300 evra po osobi, ako želite da se u gradu zadržite dve do četiri noći.

Ajfelov toranj se ne propušta, čak i ako mislite da je precenjen. Napravite piknik na Marsovim poljima, popnite se na sam vrh peške ili liftom ili mu se divite sa Sene na krstarenju koje će vam ulepšati boravak. Vrh Ajfelovog tornja nije jedini unikatan pogled na grad, te nemojte propustiti ni pogled sa Trijumfalne kapije. Veliki kružni tok kod kapije nemojte pretrčavati, već se do nje uputite podzemnim tunelom. Šetnja kroz Luvr smatra se jednim od najboljih turističkih doživljaja na svetu, ali budite spremni da tamo provedete makar 3-4 sata. Ukoliko pak želite da se osetite kao kraljevska porodica na dan uputite se na izlet do Versaja i šetajte hodnicima palate uz vođenu turu.

Pariz se takođe može pohvaliti i izvanrednom gastronomskom ponudom. Birajte neki od deset restorana koji imaju 3 Mišelinove zvezdice za vašu romantičnu večeru, ili se pak uputite u neku od pekara po lisnate kroasane i u njima uživajte tik uz Senu.

Smešten u baštama Žan Ritkusa u Monmartru, zid od 40 kvadratnih metara posvećen ljubavi nešto je što ne smete propustiti. Sadrži izjavu „Volim te“ napisanu na preko 250 jezika na crnim pločicama. Osim što je idealna pozadina za fotografisanje, možete ga koristiti i kao romantičnu igru pogađanja, pokušavajući da imenujete što više jezika.

Budimpešta ili Barselona za Prvi maj?

Ništa ne može pokvariti turistički doživljaj kao preterana gužva na popularin atrakcijama. Budimpešta je grad kom ćete i ovu gužvu oprostiti, a ponekad će baš ona doprineti utisku. Neretko opisana kao spoj Beograda i Novog Sada zbog arhitekture i energije, ovaj grad ujedno se ubraja i među pristupačnije destinacije.

Najčešće ture koje agencije nude traju 2 do 4 noćenja, uz autobuski prevoz i po cenama ispod 200 evra. Ukoliko se odlučite za samostalnu organizaciju, povratne autobuske karte će vas koštati između 40 i 60 evra, dok direktan let iz Beograda ima isti cenovni rang u jednom pravcu. Sam grad nije ništa skuplji od Beograda, te za taj period nećete ništa više novca morati da potrošite nego što biste kod kuće. Najlepše što grad nudi je besplatno, a to je sama šetnja duž široki Andrasi bulevar, razgledanje izloga i šarenila turističke Vaci ulice, kao i razgledanje mostova uz obalu Dunava.

Kuda za predstojeće praznike - Top 5 destinacija po izboru turista 2
Foto: freepik

Na Budimskoj strani čeka vas distrikt zamaka, brdo Gelart sa kog se pruža zapanjujuć panoramski pogled na grad, kao i termalna banja sa bazenima lekovite vode koja nosi isto ime. Ne zaboravite da ponesete kupaći kostim i budite spremni da izdvojite i do 30 evra za par sati uživanja u vodi.

Poseta Buda zamku takođe je besplatna, te ne smete propustiti šetnje kroz sve njegove uske prolaze. Ovde vas čeka i jedna od najatraktivnijih atrakcija – lavirint. Nekadašnja tamnica u kojoj se jednom nalazio i Drakula lično sastoji se od niza mračnih i maglovitih podzemnih hodnika ukrašenih statuama značajnih figura istorije Mađarske i sve to uz pratnju klasične muzike.

Nešto dalje možete predahnuti u restoranu Džejmi Olivera ili produžiti do Ribarske tvrđave. Ovde možete proviriti i ka zgradi Parlamenta, turističkoj atrakciji koja je već nekoliko puta proglašena za najlepšu na svetu. U njoj ćete najviše uživati ako krenete na krstarenje Dunavom, koje vas ne mora koštati više od 10 evra. Uz čašu šampanjca upijajte sve uglove ovog remek dela arhitekture, ostrva Margaret i Lančanog mosta, a iskustvo će biti posebno spektakularno ako se odlučite za noćno krstarenje.

Za autentičnu kuhinju Mađarske uputite se ka centralnom marketu. Na ovoj pijaci isprobajte zimske kobasice i dimljeni kačkavalj, ljutu i dimljenu mlevenu papriku, langoš u slanoj i slatkoj varijatni, gulaš i paprikaš, a sve to zalijte čašicom palinke. Ova pijaca idealno je mesto i za kupovinu suvenira, bilo da volite magnete, suhomesnate proizvode, odeću, sapune, društvene igre.

Putevima Gaudijeve genijalnosti

Španija je pravi izbor u bilo koje doba godine, a to je posebno tačno tokom maja i juna. Prvi Maj u Barseloni postaje sve popularniji izbor među turistima, i to sa dobrim razlogom. U proleće po koji vetrovit dan i tempreature koje ne prelaze 25 stepeni održavaju vreme prijatnim za šetnje. Do srca Katalonije najbrže je doći direktnim letom iz Beograda, dok se agencije neretko odlučuju za ture autobusom koja će vas voditi i do okolnih gradova Španije i Francuske.

Za Barselonu je potrebno izdvojiti više novca nego za Budimpeštu, posebno ako želite da posetite arhitektonska čuda koja su Gaudijevih ruku delo. Razgledanje katedrale Sagrada Familija, koja iako još uvek nije u potpunosti izgrađena ipak zaslužuje vaše poverenje, se ne propušta. Sve tri Gaudijeve kuće možete obići u jednom dahu, šetnjom niz ulicu od Kuće Visens, prema Mili sve do Batlo, a ako još malo produžite stižete do Trijumfalne kapije i Citadela parka. Nešto dalje, na brdu El Karmel, ponosno stoji park Gvelj, u kom se nalaze Gaudijevi mozaici i paviljoni. Za sve ove atrakcije potrebno je izdvojiti više od 100 evra, ali obećavamo da je više nego vredno.

Proslavu praznika rada prate parade kroz centralne gradske ulice i marketi, zbog kojih La Rambla postaje još uzbudljivija. Ne propustite da posetite i Bokerija pijacu da probate najbolje iberijske suhomesnate proizvode, sveže voće i voćne koktele, kvalietnu čokoladu i razne slatkiše, a možete kupiti i razne lokale začine.

Gotički deo grada je mesto na kom će vas očarati katedrala Barselone, a najbolji pogled na nju se pruža sa krovova okolnih hotela. Ne propustite da prošetate i do zida sa poljupcem, specifičnog mozaika napravljenog od sitnih pločica sa fotografijama raznih tema. Lokali u ovom delu grada su pravo mesto za tapase, paelju i sangriju, a svratite i u neku od poslastičarnica na vruće i sveže ćurose i gustu toplu čokoladu.

Iako je velika šansa da more neće biti dovoljno toplo da u njemu zaplivate, šetnja po plaži i dokovima će vam svakako prijati. Ovaj deo grada takođe je popularan i po ekskluzivnim restoranima u kojima morate probati morske specijalitete.

Sada je pravo vreme da se pripremate za svoja novogodišnja putovanja, a nije prerano razmišljati o romantičnom begu u ferburaru i martu. Iako je Prvi maj još daleko, što ranije sebi obezbedite mesto na ovim putovanjima, veća je šansa da ćete uštedeti. Iskusite najbolje što ovi gradovi mogu da ponude u vreme velikih proslava, a sigrni smo da ćete im se vratiti i po koji put posle toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.