Kupili ste stan na kredit, kako ga renovirati i opremiti? 1Foto: Shutterstock/2M media

Najzad ste došli do svoje nekretnine uz pomoć stambenog kredita, ali sada je treba opremiti i ako nije u pitanju novi stan, uložiti u renoviranje. Možda ste imali strpljenja da ostvarite svoj san o sopstvenom prostoru, ali sada sigurno želite što pre da ga uredite po svojoj želji.

Ako vam je potrebno sve od spavaće sobe do kuhinje, posteljine i escajga, ovo sigurno nije izdatak koji se može rešiti štednjom, uz mala mesečna odricanja.

Dobra vest je što, i pored stambenog kredita, postoji mogućnost da uzmete i keš kredit koji može biti rešenje za opremanje stana.

Prvi uslov koji morate ispuniti jeste da vaša primanja dozvoljavaju još jedno zaduženje, što znači da zbir rata stambenog i keš kredita ne sme premašiti polovinu vaše plate.

Iznos keš kredita je po pravilu značajno manji od stambenog kredita, ali je i rok otplate kraći. OTP banka nudi keš kredite bez troškova obrade, bez valutne klauzule, sa varijabilnom ili fiksnom kamatnom stopom.

Iznos koji može da se podigne je od 50.000 do 2.400.000 dinara, a period otplate od 13 do 71 mesec.

Ukoliko ste pak vremenom uspeli da rešite većinu stavki za opremanje stana i potreban vam je manji iznos da biste kompletirali opremanje, postoje i krediti sa otplatom na godinu dana, obično sa nižom kamatnom stopom od onih koji se otplaćuju više godina, sa većim iznosom.

Najbolje bi bilo da razgovarate sa svojim bankarom kod koga ste uzeli i stambeni kredit i pronađete najbolji keš kredit baš za vas.

U toj banci ćete najverovatnije dobiti i najbolje uslove, s ozbirom da ste već njihov klijent.

Ukoliko kupljeni stan zahteva veća ulaganja i sređivanja, na raspolaganju vam je kredit za renoviranje i adaptaciju, sa istom kamatnom stopom kao i stambeni kredit kojim ste kupili svoju nekretninu, (2,99% – 3,75% plus tromesečni EURIBOR).

Iznos na koji se odobrava ova vrsta kredita je od 10.000 do 50.000 evra, a period otplate od 60 do 180 meseci. Kredit je bez učešća, 30% od traženog iznosa se isplaćuje gotovinski na račun, a 70% od traženog iznosa mora biti pokriveno profakturom.

Važno je da znate da se do kraja septembra u OTP banci ne naplaćuje naknada za puštanje kredita.

Kako bi ste izabrali pravi kredit za sebe, istražite sve ponude i uslove koji se trenutno nude. Možete početi od pretrage na internetu, ali dobro je otići u banku i o svim uslovima se informisati direktno od svog bankara.

Svakako pre nego krenete sa pretragom ponuda i odlučite se za odgovarajuću, preporučujemo da „stavite na papir“ sve što je potrebno da uradite u novom domu, popišete vrste radova i proverite cene sa majstorima, kako biste znali koji iznos kredita vam je potreban.

Zakažite razgovor u bilo kojoj od 155 ekspozitura OTP banke i proverite koja ponuda vam najviše odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari