Kurtijeva Vlada reže nepotrebne troškove, smenila Upravni odbor Telekoma 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vlada Kosova je danas donela nekoliko odluka kojima se drastično smanjuju troškovi za lična primanja i odlučila da smeni Upravni odbor Javnog preduzeća Telekom Kosova.

Na početku sednice Vlada je usvojila novu Uredbu o oblastima odgovornosti Kancelarije premijera i ministarstava, kojom se definiše organizacija Vlade na osnovu odluke o izboru Vlade na sednici Skupštine Kosova od 3. februara.

Ovaj propis o organizaciji vlade biće praćen usvajanjem propisa o unutrašnjoj organizaciji svakog ministarstva.

Na današnjem sastanku je usvojena odluka o razrešenju Upravnog odbora Javnog preduzeća Telekom Kosova AD.

„Odluka se zasniva na Zakonu o javnim preduzećima i ima za osnov trenutno funkcionisanje i stanje ovog preduzeća u javnom vlasništvu, koje se ocenjuje veoma ozbiljnim i sa potrebom promene koncepta upravljanja“, kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Vladin kabinet je takođe doneo odluku o stvaranju liste suvišnih generalnih sekretara ministarstava na koje je uticalo smanjenje broja ministarstva sa 22 na 15, koliko ima sadašnja Vlada.

Vlada je takođe na predlog nadležnog ministra odlučila da za generalnog sekretara Ministarstva infrastrukture i prostornog planiranje imenjuje Izedina Bitićija.

Osnovan je Organizacioni odbor za obeležavanje „Epopeje OVK“, kojim će predsedavati zamenik premijera Haki Abazi.

Vlada je danas stavila van snage odluku kojom su zamenici premijera, ministri i zamenici ministara imali pravo na lična primanja od godinu dana odnosno šest meseci nakon isteka mandata.

U principu, Vlada Kosova je danas odobrila inicijative za pregovore o međunarodnim sporazumima o pravnoj pomoći i ekstradiciji između Republike Kosovo i Republike Francuske.

Vlada je prihvatila sugestiju ministra finansija i transfera da se CIK-u za organizaciju vanrednih izbora za gradonačelnika Podujeva odobre samo sredstva za nabavku roba i usluga, dok je odbila deo zahteva u kojem članovi CIK-a i zaposleni zahtevaju plaćanje dnevnica za angažovanje.

Već na trećoj sednici Kurti je počeo da u delo sprovodi obećanja iz predizborne kampanja, iako je prilikom glasanje za neke od odluka došla do izražaja podela ministara zavisno od partijske pripadnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari