Moguće je da će srpski privrednici, zbog šetete nanete zatvaranjem granica, potražiti pravdu pred hrvatskim ili međunarodnim sudovima, izjavio je za RTS ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.


Pritisak iz Brisela presudio da se granice otvore, ocenio je Ljajić, koji ne očekuje da će Hrvatska ponovo pokušati da blokira granice.

On je konstatovao da je najviše pritisak iz Brisela odlučio da se otvori srpsko-hrvatska granica i napomenuo da je otvaranjem granica izgubila politika inata, a bitku dobila izbalansirana politika.

Ljajić veruje da je ovo poslednji pokušaj da se blokiraju granice i dodaje kako je ovo autogol premijera Hrvatske Zorana Milanovićeva, jer je cela akcija izvedena zbog unutrašnjopolitičkih razloga.

„U Hrvatskoj, ako pričate protiv prvog suseda dobijate poene“, smatra Ljajić, koji misli da će Srbija i dalje biti predmet političke kampanje kod suseda.

Govoreći o šteti zbog zatvaranja granica, Ljajić je ukazao da su štetu pretrpele i okolne zemlje, jer je više od 100 turskih i 150 makedonskih, grčkih, bugarskih kamiona bilo blokirano u koloni.

Hrvati procenjuju da je njihova šteta bila oko milion evra dnevno, precizirao je Ljajić i dodao kako će i šteta srpskih privrednika biti ogromna, ali da će se to tek znati kada se vidi koliko robe nije isporučeno i ugovora nije ispoštovano.

„Neko će plaćati penale i kazne za ovo zatvaranje granica. Moguće je da ?e neko od naših privrednika tražiti pravdu pred hrvatskim ili međunarodnim sudovima zbog nanete štete“, zaključio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari