Ljajić: Problem izvoza pšenice rešen kratkoročno 1Foto: Medija centar

Resorna ministarstva Srbije i Makedonije dogovorila su juče u Skoplju što skoriju promenu uredbe i smanjenje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice, na nivo cena u Srbiji, prenosi poslovni portal eKapija.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić je nakon sastanka rekao da je to kratkoročno, a da je dugoročno rešenje međusobno priznavanje sertifikata i uverenja dveju država.

– Oni će najpre da snize cene i izjednače ih sa našim, odnosno kolika je naša cena toliko će biti i njihova, a dugoročno da bi se olakšao protok roba treba da se potpiše sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata – objasnio je ministar. On je istakao napor da se otklone sve vancarinske barijere u trgovini sa Makedonijom jer je ta zemlja jedna od tri najznačajnija partnera Srbije u okviru zemalja članica CEFTA sporazuma.

– Makedonija je značajno tržište za naše proizvođače. Prošle godine imali smo 654 miliona evra robne razmene, od čega je naš izvoz bio 470 miliona evra – rekao je LJajić.

On je dodao da se i ove godine beleži rast izvoza od 15 odsto, a uvoza iz te zemlje za osam odsto. Spoljno trgovinska razmena Srbije i Makedonije porasla je ukupno za 13 odsto.

– Ukoliko ove barijere otklonimo i ako se nesmetano odvija trgovina dve zemlje, možemo relativno brzo doći do milijardu evra spoljno – trgovinske razmene, a preduslov za to je da nemamo ovakve situacije koje ograničavaju protok robe iz jedne i druge zemlje – rekao je LJajić.

Podsetimo, odlukom makedonskog Ministarstva poljoprivrede, cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju povećane su za 833 odsto, što je uvoznicima posao učinilo neisplativim. Inače, problem izvoza srpske pšenice u Makedoniju, različitim barijerama postaje aktuelan gotovo svake godine u ovo vreme, dok njihovi ratari ne rasprodaju svoju proizvodnju, čime ih država štiti, nakon čega se uvoz koji je toj zemlji neophodan, liberalizuje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari