LSV i Zajedno za Vojvodinu traže uvođenje stanja elementarne nepogode zbog suše 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Poslanici koalicije „Zajedno za Vojvodinu“ uputili su danas zahtev Vladi Srbije da zbog suše proglasi stanja elementarne nepogode u opštinama Novi Bečej, Kikinda, Vrbas, Bač i Vršac, a odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas će predati zahteve skupštinama opština za hitno sazivanje vanrednih sednica za proglašenje elementarne nepogode zbog suše.

Kako su naveli Vojvođani, na taj način su se pridružili inicijativi odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u tim lokalnim samoupravama, koji su podneli zahteve za hitno sazivanje vanrednih sednica skupština opština sa jednom tačkom dnevnog reda – proglašenje elementarne nepogode – suše.

„Poljoprivredne kulture su pretrpele ogromnu štetu tako da će prinosi biti minimalni. Kao mere ublažavanja posledica suše, treba prilagoditi davanja poljoprivrednika republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi“, navodi se u saopštenju koje je potpisao poslanik Aleksandar Olenik.

Dodao je da poslanici predlažu i izmene zakona, ali i uredbi kojim se odredjuje porez na imovinu, naknada za odvodnjavanje, pašarina, kao i doprinosi za penziono-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti kojima će se omogućiti reprogram na pet godina sa grejs periodom od dve godine.

„Tražimo da se u stanje privremenog mirovanja poljoprivrednicima stave: rate kredita, rate prema fondovima i lizing kućama. Cene zakupa državne zemlje prilagoditi situaciji nastaloj usled proglašenja elementarne nepogode.Od Republičke direkcije za robne rezerve tražiti da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima obezbedi adekvatna pomoć“, naveo je Olenik.

Poslanici koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvodjani“ zajedno sa LSV-om se pridružuje zahtevima poljoprivrednika da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, da cena suncokreta ima paritet prema litri ulja, gorivo za jesenje radove da se obezbedi za 170 dinara, na svim pumpama, a da za prolećnu setvu budu oslobodjeni plaćanja akcize na gorivo.

LSV od lokalnih parlamenata traže da donesu odluke o formiranju komisije, koja bi utvrdila štetu i na osnovu toga zahtevala od Vlade Srbije da proglasi stanje elementrne nepogode od suše.

Ta stranka je navela da zahteva i da se održe vanredne sednice pokrajinskog i republičkog parlamenta, jer su poljoprivredne kulture pretrpele ogromnu štetu, tako da će prinosi biti minimalni.

Kao mere ublažavanja posledica suše, treba prilagoditi davanja poljoprivrednika republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi. Porez na imovinu, naknadu za odvodnjavanje, pašarinu, kao i doprinose za penziono – invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti reprogramirati na pet godina sa grejs periodom od dve godine, piše u saopštenju.

„Od Republičke direkcije za robne rezerve tražiti da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima, obezbedi adekvatna pomoć“, rekao je predsednik Izvršnog odbora LSV-a Saša Šućurović.

Istakao je da LSV podržava zahteve poljoprivrednika da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, da cena suncokreta ima paritet prema litri ulja, da se gorivo za jesenje radove obezbedi po 170 dinara, na svim pumpama, a da se za prolećnu setvu poljoprivrednici oslobode akciza na gorivo.

„Ovo je pitanje opstanka većine domaćinstava u Vojvodini, politička pripadnost ne sme imati odlučujuću ulogu, nego se mora uspostaviti politički konsenzus da se iz opasne situacije prouzrokovane elementarnom nepogodom – sušom, izadje sa što manje posledica“, kazao je Šućurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari