Lufthanza: Nadzorni odbor podržao plan spasavanja 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Nadzorni odbor Lufthanze dao je danas „zeleno svetlo“ za plan spasavanja te avio kompanije nakon što su nemačka vlada i Evropska komisija u petak postigle sporazum o uslovnoj pomoći od devet milijardi evra.

„Nakon intenzivnih razgovora odlučili smo da odobrimo predlog koji nam je podneo Upravni odbor. Našim akcionarima preporučujemo da slede isti put“, izjavio je predsednik Nadzornog odbora Luhfthanze Karl-Ludvig Klaj.

Kako je saopšteno, Klaj je dodao da se mora „jasno reći“ da se „Lufthanza suočava sa velikim poteškoćama“.

Plan koji predvidja da država postane najveći akcionar kompanije sa 20 odsto kapitala i dva mesta u Nadzornom odboru, još će morati da odobre akcionari koji će se sastati na virtuelnoj vanrednoj skupštini 25. juna, precizira se u saopštenju.

Nadzorni odbor je u sredu odbio da odobri plan spasavanja, smatrajući da će nadoknada koju traži Evropska unija „oslabiti“ kompaniju, već u velikim poteškoćama zbog pandemije korona virusa.

Nemačka vlada se, medjutim, u petak dogovorila sa Briselom o novoj verziji plana spasavanja koji je odobrio Upravni odbor.

Lufthansa će morati da ustupi konkurentima do 24 slota za poletanje i sletanje, a Komisija je zatražila i da ova kompanija ustupi do 20 aviona i još slotova, rekao je neimenovani izvor blizak pregovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.