Mađari većinski vlasnici u Serbhungas-u: Poguban poslovni potez ili benefit za potrošače? 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Odluka o formiranju zajedničkog mađarsko – srpskog preduzeća za trgovinu gasom, u kome će Budimpešta biti većinski vlasnik, izaziva oprečna mišljenja u srpskoj stručnoj javnosti, pa tako pojedini eksperti smatraju da je reč o lošem rešenju za Beograd, jer će Mađari imati prevagu u donošenju odluka i biti konkurent Srbijagasu, dok drugi ističu da je udruživanje dobra stvar jer će zbog dobrih odnosa Budimpešte sa Moskvom cena ruskog gasa biti povoljnija za potrošače u našoj zemlji.

Podsećanja radi, nedavno je na Paliću, u okviru prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske potpisan ugovor o osnivanju zajedničke srpsko – mađarske firme za trgovinu gasom Serbhungas. Nikakvi drugi detalji u vezi tog angažmana nisu saopšteni sem da je reč o preduzeću za “zajednički nastup na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju”.

Prema pisanju dnevnog lista Politika mađarska energetska kompanija MVM imaće 51 odsto učešća u zajedničkom preduzeću, koje će se baviti trgovinom gasa u Srbiji i regionu, dok će Srbijagas biti vlasnik 49 odsto udela. Kako je za Politiku rečeno u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije “obe kompanije ulažu osnovni kapital, a odluke će donositi zajednički”.

Međutim, deo stručne javnosti je mišljenja da će osnivanjem zajedničkog preduzeća veoma unosni segment trgovine “plavim energentom” Beograd faktički prepustiti mađarskoj energetskoj kompaniji MVM, što ga čini nelogičnim i rđavim rešenjem po interese Srbije. Drugim rečima, energetski eksperti sa takvim stavom ističu da je reč o projektu koji bi predstavljao direktnu konkurenciju Srbijagasu i smatraju da ne donosi bilo kakve beneficije, kako za državu tako i za domaće potrošače, naročito zbog činjenice da će većinski vlasnik biti mađarski patner.

– Kada se osnivaju zajednička preduzeća uobičajeno je da onaj ko je većinski vlasnik ima pravo upravljanja i donošenja odluka. U konkretnom slučaju to znači da bi preduzećem rukovodila i donosila sve važne poslovne odluke mađarska strana, između ostalog i one u vezi toga šta će se dešavati sa ostvarenim profitom. Javnosti su predočene samo šture informacije o osnivanju zajedničkog preduzeća pa je tako nepoznato da li će srpska strana imati, kao manjinski partner, pravo veta na donošenje odluka koje mogu da budu protivne njenim interesima. Ne vidim nijedan razlog da Srbijagas sa Mađarima formira preduzeće za trgovinu na veliko na prostoru Srbije kada se, između ostalog, bavi tim poslom, to jest uvozi gas. Šta se time dobija i kakve su pogodnosti za srpsku stranu u tom slučaju? Shodno tome, smatram da je reč o pogrešnoj odluci koja nije ni najmanje logična i razumna. Da je kojim slučajem odlučeno da se formira zajedničko preduzeće za prenos gasa to bi imalo smisla. U prenosnom sistemu nema potrebe za konkurencijom pa tu ima logike da se dve državne kompanije udruže zarad ulaganja u gasovodne mreže. Kada je pak reč o trgovini na veliko konkurencija se podrazumeva i normalna je stvar ali zašto bi pored svog preduzeća koje se time bavi država Srbija ušla u formiranje još jednog kao manjinski vlasnik je nešto što se ne može objasniti racionalno – navodi za Danas ekspert za energetiku Velimir Gavrilović.

On dodaje da, ako je cilj reformi u gasnom sektoru otvaranje tržišta, logično bi bilo da se na njemu da šansa privatnim firmama koje trguju gasom kako bi se iz konkurencije formirala najbolja cena umesto toga se ide na stvaranje zajedničkog preduzeća dve državne kompanije.

Sa druge strane, ekonomista Mahmud Bušatlija ističe da zajedničko preduzeće MVM i Srbijagasa može da obezbedi povoljnije cene gasa za potrošače u Srbiji.

– Mađari dobijaju ruski gas po niskim cenama pa shodno tome žele da njime trguju u regionu pa tako i u Srbiji. S obzirom da imaju dobru nabavnu cenu to znači da mogu da je povoljno formiraju za količine koje preprodaju. Za Srbiju je onda dobro da ima udeo u takvom preduzeću. U takvoj situaciji sasvim je logično da Mađari budu većinski vlasnik. Pored toga što bi gas nabavljao tim putem Srbijagas bi naravno trebalo da ga uvozi i u svojoj režiji. Cilj je naime da se kupi što više gasa sa raznih strana po što povoljnijoj ceni – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari