Mađarski MOL traži dodatne isporuke nafte iz Rusije 1Foto EPA-EFE LARRY W. SMITH

Mađarska kompanija MOL zatražila je dodatne isporuke nafte iz Rusije preko naftovoda Družba u pokušaju stvaranja zaliha nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

– Trenutno se snabdevanje naftovodom Družba nastavlja, ali MOL grupa i kroz Jadranski naftovod raspolaže sa kapacitetima za snabdevanje rafinerija koje nemaju izlaz na more, kao što je Dunav u Mađarskoj i Slovnaftove u Slovačkoj – rekao je predstavnik MOL grupe ali nije obelodanio dodatne detalje o kupovini.

Južni krak naftovoda Družba ide preko Ukrajine do Mađarske, Slovačke i Češke, i godinama je bio primarni izvor snabdevanja rafinerija ovih zemalja. Alternativni putevi uključuju naftovod Adria koji povezuje hrvatsku luku Omišalj s Mađarskom i Transalpski naftovod (TAL) koji povezuje italijanski Trst s češkim rafinerijama.

Prema izvorima agencije Rojters, MOL može dobiti dodatnih 50.000 tona nafte ovog meseca pod uslovom da ruska državna kompanija Transnjeft prihvati njegov zahtev. Isporuka ruske nafte preko južne rute Družba iznosila je u proseku 240.000 barela dnevno u 2021.Severna ruta vodi od Rusije do Belorusije za snabdevanje Nemačke i Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari