Majdanpek: Bespovratna sredstva EU za podsticanje razvoja turizma 1Foto: #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam“ nastavlja sa ulaganjem sredstava u razvoj turizma i promociju kulturnog nasleđa, sa ciljem podsticaja ekonomskog razvoja regiona i stvaranju novih poslovnih perspektiva, posebno u ruralnim sredinama Donjeg Podunavlja i istočne Srbije. Za bespovratna sredstva ovoga puta mogu da konkurišu organizacije civilnog društva, institucije kulture, tela za upravljanje kulturnim nasleđem, kao i mala i srednja preduzeća u kreativnoj industriji.

Novim pozivom obuhvaćeno je osam opština i gradova Donjeg Podunavlja i istočne Srbije Majdanpek, Golubac, Kladovo, Negotin, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište i Zaječar, kao i opština Topola u Šumadiji.

Cilj novog poziva projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam“ je podsticanje kreativnih i inovativnih ideja u turizmu i promociji kulturnog nasleđa i ukupan iznos bespovratnih sredstava je 200.000, dok će pojedinačni projekti iznositi ne više od 20.000 evra, kažu nadležni u projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam“.

-Konkurs je namenjen svima koji nastoje da na kreativan i inovativan način unaprede prezentaciju kulturno-istorijskog nasleđa, učine atraktivnijom promociju svojih opština ili oplemene turističku ponudu i proizvode. Stoga je konkurs usmeren na organizacije civilnog društva, institucije kulture, tela za upravljanje kulturnim nasleđem, kao i mala i srednja preduzeća u kreativnoj industriji. Svrha konkursa je da se poveća atraktivnost destinacija, a posetioci će imati priliku da na zanimljiviji način dožive mesta koja obilaze – rekao je menadžer projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam“ Nenad Konstantinović.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ se od 2020. godine realizuje u Srbiji i kroz njega se pored ostalog rekonstruiše Tvrđava Fetislam u Kladovu, planirana je izgradnja Vizitorskog centra na Feliks Romulijani, izgradnja infrastrukture na Rajačkim pivnicima, kao i brojni drugi projekti.

Sve to radi razvoja turizma i promocije kulturnog nasleđa, sa ciljem podsticaja ekonomskog razvoja regiona i stvaranju novih poslovnih perspektiva, posebno u ruralnim sredinama. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačke organizaciju za međunarodnu saradnju GIZ.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari