Majdanpek, Bor: Još uvek bez dogovora sindikata i poslovodstva Ziđina, sindikati najavili novi protest 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Dogovor između sindikata kompanije Srbija Ziđin Koper Bor i poslovodstva još uvek nije postignut. Sindikati ukazuju da razlog za donošenje novog, nepovoljnog Pravilnika o radu, cena bakra više nije argument poslovodstva.

Cena bakra je porasla, kao i plan proizvodnje te ima mesta da se novim Kolektivnim ugovorom zaposlenima obezbede bolji uslovi rada. Novom ponudom, koja je dodatno poboljšana u odnosu na odredbe važećeg Pravilnika o radu, Srbija Ziđin Koper predvidela je rast neto zarada za zaposlene i u ovoj godini, tako da će prosečna plata tokom 2023. vredeti više od 120.000 dinara.

Glavni razlog za donošenje nepovoljnog Pravilnika o radu, kako navode sindikati Ziđina, bili su po rečima kineskog pregovarača Huanga Zahoy na pregovorima u septembru, cena bakra od 7.300 dolara po toni, proizvodnja od 25.000 tona i očekivani pad cene bakra na 6.000 dolara po toni.

Sve to zajedno, prema rečima kineskog pregovarača, ne ostavlja dovoljno sredstava za usklađivanje cene rada i ostale novčane obaveze radnicima, navode sindikati pozivajući se na izvod zapisnika sa pregovora.

-Danas je cena bakra 9.300 dilara po toni, za 2.000 dolara veća. Planirana proizvodnja od 130.000 tona bakra u ovoj godini po objavi i izveštaju najkompetentnijih lica u kompaniji. Matematički uprošćeno, rast cene bakra od 2.000 dolara po toni je samo na ovaj način častio kompaniju sa 260 miliona dolara – navode u svom obaveštenju sindikati.

Majdanpek, Bor: Još uvek bez dogovora sindikata i poslovodstva Ziđina, sindikati najavili novi protest 2
Protesno okupljanje u Majdanpeku/Foto: J.B . K.

Izračunali su takođe i da je mesečna ušteda koju kompaniji donosi novi, za zaposlene nepovoljni Pravilnik o radu, oko dva miliona dolara mesečno, po gruboj proceni ili oko 25 miliona dolara godišnje.

-To ukazuje da bi i potpisivanjem identičnog Kolektivnog ugovora sa istim pravima koja su bila u prethodnom, čista dobit kompanije, samo usled rasta cene bakra u ovom periodu bila 235 miliona dolara, ne računajući skok zlata i ostalih plemenitih metala, pod uslovom da cena bakra više ne raste u narednih godinu dana, što je nemoguće, te će profit biti daleko veći – kažu u sindikatima.

Predstavnici zaposlenih ističu da kompanija ne sme biti društveno neodgovorna prema sopstvenim srpskim radnicima i njihovim porodicama, uz podsećanje da su nekadašnji i sadašnji radnici borskog kombinata bakra, kao i Borani decenijama trpeli razna zagađenja i brojne teškoće.

-Ugradili smo deo sebe i svoje zdravlje u RTB Bor da bismo bili uvaženi, poštovani, svoj na svome, a ne da nas tuđin ponižava i ucenjuje – navodi se u obaveštenju sindikata upućenom direktoru kompanije, resornim ministarstvima, kao i radnicima.

U Majdanpeku i Boru novi protest na koji su sindikati pozvali sve zaposlene, njihove porodice i građane Majdanpeka i Bora i okolnih naselja zakazan je za četvrtak, 26. januar.

Saopštenjem se, uoči najavljenog protesta, oglasila i kompanija Srbija Ziđin Koper u kome se navodi da je menadžment kompanije pokazao spremnost za dogovor i predočio sindikatima novu ponudu u nameri da sa reprezentativnim sindikatima nastavi pregovore koji treba da dovedu do zaključenja Kolektivnog ugovora.

Ova nova, poboljšana ponuda, kako se navodi u saopštenju, predočena je reprezentativnim sinidkatima, a predata je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

-Novom ponudom, koja je dodatno poboljšana u odnosu na odredbe važećeg Pravilnika o radu, Srbija Ziđin Koper predvidela je rast neto zarada za zaposlene i u ovoj godini, tako da će prosečna plata tokom 2023. vredeti više od 120.000 dinara. To znači da će neto zarade koje Srbija Ziđin Koper isplaćuje za 6.200 radnika biti u proseku povećane za oko 10 odsto. Prema novom obračunu povećanja zarada vozači bi imali oko 12 odsto veću neto platu, radnici u održavanju oko 13, dok bi na nekim pozicijama prosečna neto plata bila veća preko 14 odsto – navodi se u saopštenju kompanije.

Dodaje se takođe da je novom, poboljšanom ponudom “uprkos izazovima, predviđeno povećanje plata radnicima iako kompanija nije dostigla planiranu proizvodnju u 2022. godini, godini u kojoj je i prosečna cena bakra na svetskom tržištu bila niža od proseka u 2021, što je imalo negativan uticaj na prihod kompanije”.

-I pored toga, neto plate su sa prosečnih 100.500 dinara u 2021. povećane prošle godine na preko 110.000 dinara – navodi se u saopštenju Srbija Ziđin Koper.

Podseća se takođe da su za četiri godine poslovanja kompanije u Boru i Majdanpeku, neto zarade neprekidno rasle i da je prosečna neto plata povećana 61,5 odsto u odnosu na 2018. godinu, kada je zaposlenima u proseku isplaćivano 68.100 dinara.

Srbija Ziđin Koper je tokom četvorogodišnjeg poslovanja na ime raznih poreza uplatila u republički budžet 348 miliona dolara i time dala značajan doprinos poboljšanju životnog standarda ne samo u Borskom regionu, nego i širom Srbije, navodi se u saopštenju kompanije Srbija Ziđin Koper.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari