Majdanpek: Dunav kao okosnica turističkog razvoja 1Foto: Ksenija Turniž/EU za kulturno nasleđe i turizam

Razvoj turizma doprinosi ekonomskom osnaživanju regiona, koji je prevashodno ruralan i koji trpi posledice odliva stanovništva.

Turizam bi mogao da popravi tu sliku, omogućio mladima da ostanu u regionu i svoju perspektivu prepoznaju upravo u turizmu i ugostiteljstvu, čulo se prilikom predstavljanja Donjeg Podunavlja kao turističke destinacije na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Zbog ogromnog potencijala u kulturnom nasleđu, prirodnim lepotama, gastronomiji i ljubaznim domaćinima, Donje Podunavlje je prepoznato kao destinacija koja će tek pokazati svoje pune kapacitete u turizmu.

Zato je na najvećem specijalizovanom sajmu turizma u Srbiji predstavljena objedinjena ponuda opština Majdanpek, Golubac, Kladovo i Negotin.

– Cilj promocije Donjeg Podunavlja je da se stvori prepoznatljiva turistička destinacija, u kojoj će svi akteri u oblasti turizma, ugostiteljstva, kulture i lokalnih vlasti sarađivati. Potrebno je da se postave standardi, zaokruži narativ o Donjem Podunavlju i istočnoj Srbiji i da se umreže sve atrakcije, kako bi se omogućio nesmetani protok turista i posetilaca – kaže Nenad Konstantinović, menadžer na projektu „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji podržava razvoj i promociju turizma u Istočnoj Srbiji.

Majdanpek: Dunav kao okosnica turističkog razvoja 2
Tvrđava Golubac/Foto EU za kulturno nasleđe i turizam

Svoje impresije i preporuke lokacija i doživljaja destinacije Donje Podunavlje najpre su na prezentaciji predstavili turistički blogeri, da bi potom usledila panel diskusija u kojoj su učestvovali predsednici opština Golubac, Kladovo i Negotin, direktor turističkog prosta Lepenski Vir, predstavnica EU Delegacije u Srbiji i vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Navodeći da je Evropska unija prijatelj istočne Srbije Ana Stanković, menadžerka projekta EU Delegacije u Srbiji, kazala je i da se podržava razvoj turizma i bogatog kulturnog nasleđa, u saradnji sa opštinama, turističkim organizacijama i drugim institucijama na lokalu.

– Fokus nam je, između ostalog, da podržimo i privatni sektor u ekonomskom razvoju i proširivanju njihovih ponuda. Istočna Srbija zaista ima šta da ponudi i zbog te svoje raznolikosti i potencijala, Evropska unija će nastaviti da je podržava kao i do sada – rekla je na panel diskusiji Ana Stanković.

Majdanpek: Dunav kao okosnica turističkog razvoja 3
Ana Stanković, Aleksandar Bec/ Foto: Ksenija Turnić/EU za kulturno nasleđe i turizam

Aleksandar Bec, vođa EU projekta za razvoj turizma i predstavnik GIZ-a govorio je o razlozima ulaganja EU u istočnu Srbiju.

– Dva razloga su zašto Evropska unija ulaže u turizam i kulturno nasleđe u Istočnoj Srbiji. Prvo, turizam ima potencijal da bude pokretač ekonomskog razvoja i da stvara nova radna mesta. Drugi razlog je što je kulturno nasleđe važno za identitet, a kulturna raznolikost predstavlja najveće bogatstvo Evrope – istakao je Aleksandar Bec.

Ocenjeno je da razvoj turizma doprinosi ekonomskom osnaživanju regiona, koji je prevashodno ruralan i koji trpi posledice odliva stanovništva, kao i da bi turizam mogao da popravi tu sliku, omogućio mladima da ostanu u regionu i svoju perspektivu prepoznaju upravo u turizmu i ugostiteljstvu.

Prezentaciju i panel diskusiju organizovali su turističke organizacije Golupca, Majdanpeka, Kladova i Negotina, turistički prostori Golubački grad i Lepenski Vir i JP „Nacionalni park Đerdap“ uz podršku Dunavskog centra za kompetenciju i projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari