Majdanpek: Konkurs za privredne subjekte za sprovođenje mera energetske sanacije stambenih objekata 1Foto: J. B. K./Danas

Za sprovođenje mera energetske sanacije stambenih objekata u opštini Majdanpek ove godine je na raspolaganju 20 miliona dinara, i sredstva subvencija namenjena su za unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode. Javni konkurs za učešće privrednih subjekata u sprovođenju predviđenih mera energetske sanacije ističe 7. jula.

Javni konkurs raspisan je radi izbora privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a sprovodi se u okviru realizacije mera energetske sanacije stambenih stambenih objekata na teritoriji opštine Majdanpek u 2022. godini.

Mere energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje će biti sufinansirane, odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.

U opštinskom budžetu je za ove namene opredeljeno ukupno 20 miliona dinara, 10 miliona su sredstva opštine, a drugih 10 miliona Uprave za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Subvencije se odnose na zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama,za porodične kuće i stanove, kao i stambene zgrade.

Mere energetske sanacije odnose se i na postavljanje i nabavku materijala za termičku izolaciju porodičnih kuća i stambenih zgrada, nabavku i instalaciju kotlova na prirodni gas i/ili biomasu (drvni pelet, briket, sečka) odnosno zamenu postojećih efikasnijim za porodične kuće i stanove, kao i stambene zgrade.

U porodičnim kućama i stanovima i stambenim zgradama ovim merama obuhvaćena je i zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora.

U porodičnim kućama biće subvencionisana nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema, kao i nabavka i ugradnje solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.

Kako navode nadležni, mere energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova sprovode se kroz saradnju sa direktnim kotrisnicima – privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva i stambene zajednice na teritoriji opštine Majdanpek.

Domaćinstva i stambene zajednice koja ostvare pravo na sufinansiranje mogu nabaviti dobra ili usluge isključivo od privrednih subjekata izabranih putem javnog konkursa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari