Majdanpek: Lokalni turistički poslenici dobiće novac od EU za razvoj svojih kapaciteta 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Evropska unija opredelila je preko 140 hiljada evra za poslovna udruženja u oblasti turizma, ugostiteljstva i vinarstva u cilju podsticanja udruživanja lokalnih pružaoca usluga i razvoj njihovih kapaciteta u istočnoj Srbiji i Šumadiji.

Udruženja će sredstva dobiti kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ a realizovane aktivnosti treba da doprinesu unapređenju celokupne turističke ponude ova dva regiona u Srbiji.

Udruženje „Čarolija istoka“, Regionalna privredne komore za Zaječarski i Borski okrug i Udruženja vinara Šumadije nosioci su projekata čija realizacija treba da pomogne lokalnim pružaocima usluga da podstaknu razvoj svojih proizvoda i usluga i promovišu region kao turističku destinaciju.

Sredstva za ove namene opredeljena su kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine.

Turističke agencije, vinarije, pružaoci privatnog smeštaja, hoteli, turistička domaćinstva i restorani na teritoriji opština Majdanpek, Kladovo, Zaječar i Negotin članovi su poslovnog udruženja „Čarolija istoka“.

Majdanpek: Lokalni turistički poslenici dobiće novac od EU za razvoj svojih kapaciteta 2
Rajačke pivnice/Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Ovoj poslovnoj asocijaciji odobren je projekat čiji je osnovni cilj da osnaži svoje članove stvaranjem zajedničke turističke ponude, kao i obukama i treninzima na polju digitalnog marketinga i promocije.

-Saradnja između članova će dovesti do umrežavanja turističkih lokaliteta, a usavršavanje do povećanja kompetitivnosti. Predviđena je i produkcija interaktivnih video sadržaja koji će putem društvenih mreža i digitalnih alatki dopreti do željene publike. Takođe, poseban fokus će biti na promociji u Bugarskoj i Rumuniji, ali i internacionalizaciji članova uopšte. Krajnji rezultat projekta je da se poveća broj turista, koji će biti zadovoljni uslugom i sadržajem u istočnoj Srbiji – kaže PR menadžer na projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam” Nenad Konstantinović.

Konstantinović navodi da će Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog okruga malim i srednjim preduzećima iz opština Majdanpek, Kladovo, Negotin i Zaječar omogućiti standardizovane obuke i edukaciju u usavršavanju usluga u turizmu i ugostiteljstvu.

Predviđeno je da se u skladu sa potrebama pružaoca usluga, organizuju potrebne obuke uz mentorski rad stručnjaka iz oblasti turizma, marketinga i ugostiteljstva, s ciljem da se standardizacijom u pružanju turističkih usluga poveća kompetitivnost regiona za predstavljanje na domaćem i stranom tržištu.

Majdanpek: Lokalni turistički poslenici dobiće novac od EU za razvoj svojih kapaciteta 3
Foto: EU info

Učesnici obuka, pored stručnog usavršavanja imaće priliku da uspešne priče o svojim biznisima predstave i preko TV emisije, koja je takođe planirana projektom.

-Plasiranjem TV sadržaja, turistička ponuda Zaječarskog i Borskog stići će do domaćih i stranih gostiju što će dodatno poboljšati prepoznatljivost regiona kao turističke destinacije – kaže Nenad Konstatinović, dodajući da je za kraj projekta planirana studijska poseta regionu sa razvijenom turističkom uslugom, kako bi polaznici mogli da se izbliza upoznaju sa primerima dobre prakse.

Naš sagovornik kaže i da je podrška poslovnim asocijacijama, posle podrške lokalnim samoupravama, regionalnim razvojnim agencijama i kreativnim industrijama, četvrti poziv koji će omogućiti razvoj turističkog sektora u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Navodi i da se uskoro očekuju i rezultati konkursa za privatni sektor, koji pokriva istočnu Srbiju, Donje Podunavlje i Topolu.

-Na taj način podrška Evropske unije je obuhvatila sve privredne nivoe, kao i javni i privatni sektor, što će doprineti sistemskom ekonomskom jačanju regiona i stvaranju novih radnih mesta – zaključuje Nenad Konstantinović.

Majdanpek: Lokalni turistički poslenici dobiće novac od EU za razvoj svojih kapaciteta 4
Kraljeva vinarija/Foto: Eu za kulturno nasleđe i turizam

Osim istočne Srbije, sredstva EU biće kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ plasirana i u Šumadiji posredstvom Udruženja vinara Šumadije koje okuplja proizvođače vina iz cele Šumadije u cilju zajedničkog plasiranja proizvoda i standardizacije u proizvodnji.

Projektnim aktivnostima treba da se osnaži vinski turizam, jačaju se kapaciteti malih i srednih preduzetnika u Šumadiji i omogućava im se umrežavanje sa ostalim vinskim regionima u okruženju.

Sredstva EU će se iskoristiti za nabavku modernih tehnologija za testiranje grožđa, procese fermentacije i samu proizvodnju vina.

Oprema će doprineti ispunjavanju visokih standarda u proizvodnji vina, kontroli kvaliteta i smanjenu proizvodnih troškova.

Osim nabavke opreme, Udruženje vinara Šumadije će organizovati „Vinski karavan“ u šest gradova u Srbiji i Bosni i Hercegovini gde će prezentovati svoje proizvode vinskoj ali i široj javnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari