EU za turizam i ugostiteljstvo Donjeg Podunavlja i istočne Srbije izdvaja 350.000 evra 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” bespovratnim sredstvima podržava porodične i male biznise u Donjem Podunavlju i istočnoj Srbiji i opština Topola kako bi unapredili i razviili svoje turističke ponude i ugostiteljske usluge.

Bespovratna sredstva po drugom pozivu dobila su 42 preduzetnika, vlasnika vinarija, izdavaoca smeštaja, restorana, kafića, rečnog transporta koji će u tekućoj godini sprovesti svoje projekte u cilju unapređenja svojih usluga, među kojima su i dva preduzetnika iz majdanpečke opštine.

“EU za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja koji se realizuje od 2020. godine.

U fokusu projekta nalazi se osam opština i gradova u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju: Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

Najviše sredstava iz ovog projekta biće usmereno na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije i Evrope.

EU za turizam i ugostiteljstvo Donjeg Podunavlja i istočne Srbije izdvaja 350.000 evra 2
Foto: Vojislav Gelevski/EU za kulturno nasleđe i turizam

Projektom su takođe predviđeni grantovi, odnosno bespovratna sredstva koja će se dodeljivati lokalnim samoupravama, udruženjima građana, malim i srednjim preduzetnicima kako bi unapredili svoje privredne i turističke kapacitete, radi podizanja kvaliteta turističke ponude.

Projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” po drugi put dodeljuje bespovratna sredstva privatnom sektoru u turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu u ukupnom iznosu od 350.000 evra.

-Na konkurs koji je bio otvoren od 19. septembra do 21. oktobra prošle godine ukupno se prijavilo 146 preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava, vinara, malih i srednjih preduzeća i fizičkih lica koja se bave iznajmljivanjem smeštaja. Evaluacijom nezavisne komisije određeno je 42 dobitnika bespovratnih finansijskih sredstava, koji će u tekućoj godini sprovesti svoje projekte u cilju unapređenja svojih usluga – rekao nam je Nenad Konstantinović, menadžer na projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

EU za turizam i ugostiteljstvo Donjeg Podunavlja i istočne Srbije izdvaja 350.000 evra 3
Foto: Vojislav Gelevski/EU za kulturno nasleđe i turizam

Prema njegovim rečima svrha ove finansijske podrške je da se podrže porodični i mali biznisi kako bi unapredili i razvili svoje turističke ponude i ugostiteljske usluge.

-Mahom su sredstva opredeljena za podsticanje energetske efikasnosti i kupovinu neophodne opreme za privatne smeštaje, restorane, hotele, kafiće, a među dobitnicima se našao i pružalac usluga rečnog transporta iz Donjeg Milanovca. Maksimalni iznos pojedinačnih projekata je 10.000 evra – pojašnjava Konstantinović.

Od njega saznajemo da konkursom obuhvaćeno osam gradova i opština na teritoriji istočne Srbije i Donjeg Podunavlja: Majdanpek, Golubac, Veliko Gradište, Zaječar, Negotin, Kladovo, Požarevac i Smederevo, kao i opština Topola u Centralnoj Srbiji.

U majdanpečkoj opštini bespovratna sredstva osim preduzetnika koji se bavi rečnim transportom i jedan izdavalac privatnog smeštaja.

EU za turizam i ugostiteljstvo Donjeg Podunavlja i istočne Srbije izdvaja 350.000 evra 4
Foto: Privatna arhiva

-Izdavanjem privatnog smeštaja bavimo se od 2007. godine i ovo je dodatni prihod koji ostvaruje moja porodica. Sredstva koja smo dobili od projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam” upotrebićemo za kompletno renoviranje apartmana koji imamo u Donjem Milanovcu čime ćemo značajno podići kvalitet usluge koju pružamo turistima – rekao je za Danas Aleksandar Stojanović.

Stojanović dodaje da ovakva pomoć puno znači lokalnom privatnom sektoru jer bespovratna sredstva mogu da ulože u poboljšanje kvaliteta i proširenje kapaciteta turističkih usluga.

-Dobro uložena pomoć EU kao krajnji rezultat treba da doprinese većem broju turista koji će duže vremena provesti u obilasku regiona – smatra Stojanović.

U susednoj opštini Kladovo ova sredstva odobrena su za devet izdavalaca smeštaja i ugostiteljskih objekata, kao i jednoj vinariji, a u Negotinu su sredstva za unapređenje svojih privrednih i turističkih kapaciteta dobile tri vinarije.

EU za turizam i ugostiteljstvo Donjeg Podunavlja i istočne Srbije izdvaja 350.000 evra 5
Foto: Vojislav Gelevski /EU za kulturno nasleđe i turizam

Nenad Konstantinović podseća da je EU do sada opredelila preko milion evra za podsticaj privatnog sektora u turizmu i ugostiteljstvu Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ .

Krajnji cilj projekta je da se podigne celokupna turistička ponuda regiona, ali i stvori prepoznatljiva turistička destinacija za turiste iz celog sveta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari