Majlinda Bregu: Pristupanje četiri ekonomije iz našeg regiona programu Digitalna Evropa predstavlja veliki napredak 1Foto: Veće za regionalnu saradnju

Današnje pristupanje četiri ekonomije iz našeg regiona programu Digitalna Evropa predstavlja veliki napredak, koji im otvara mogućnosti korištenja programa vrednog gotovo sedam i po milijardi evra, izjavila je danas generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Bregu je na sastanku u okviru regulatornog dijaloga Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je organizovala Evropska komisija u Briselu, istakla da je ono što se nekada činilo skoro utopijskim, od 2021. godine, kada su ukinuti troškovi rominga u regionu, postalo stvarnost, navodi se u saopštenju.

Tokom prvog regulatornog dijaloga istakla sam da je naredni izazov smanjenje ogromnih troškova rominga između EU i regiona i od 1. oktobra očekujemo prosečno regionalno smanjenje troškova prenosa podataka u romingu od 30 odsto, kazala je Bregu.

Ona je podsetila da se današnji skup održava dan nakon uspešne konferencije o kibernetičkoj bezbednosti na visokom nivou, na kojoj je upućen poziv na sistematsku integraciju našeg regiona u rad Evropske unije na polju kibernetičke bezbednosti.

Ova dva dana intenzivnih razgovora o politikama kibernetičke bezbednosti i regulatornog dijaloga između našeg regiona i Evropske unije o programima digitalne transformacije bi uskoro, nadajmo se, mogla postati uobičajena praksa, rekla je Bregu.

Ukazala je da je Savet za regionalnu saradnju spreman da bude platforma za oblikovanje ove smelije i naprednije vizije integracije, koja vodi približavanju našeg regiona Evropskoj uniji.

Bregu je navela da je, u proseku, 72,5 odsto domaćinstava na Zapadnom Balkanu imalo pristup fiksnim širokopojasnim mrežama sa brzinama većim od 30Mbps, u poređenju sa 90 odsto u EU.

Pored toga, dodala je, samo 35 odsto građana regiona poseduje bar osnovne digitalne veštine, dok je prosek u EU skoro 54 odsto.

Takođe, samo tri odsto preduzeća na Zapadnom Balkanu je koristilo bar jednu tehnologiju veštačke inteligencije, dok je taj broj u EU skoro tri puta veća, pri čemu mala i srednja preduzeća u regionu koriste digitalne tehnologije mnogo manje u odnosu na prosek Evropske unije.

Osim Bregu, učesnicima su se u uvodnom delu obratili i generalni direktor Generalne direkcije za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Roberto Viola, generalni direktor Generalne direkcije za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i direktorka u Generalnoj direkciji za informatiku Natalija Aristimunjo Peres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari