Malešević: Kiše smanjuju rod i kvalitet pšenice u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Na pšenici u Srbiji, zbog čestih kiša, počele su da se razvijaju razne bolesti, što će smanjiti i prinos i kvalitet zrna“, rekao je danas stručnjak za tu žitaricu Miroslav Malešević.

On je za Betu rekao da je jedna od bolesti i patogena gljivica fuzarijum, koja luči toksin.

„Kiše kvare kvalitet i smanjuju rod pšnice. Bolest ‘žuta rđa’ je zaustavljena, ali se na pšenici razvija bolest fuzarijum kod onih proizvođača koji je nisu za vreme cvetanja zaštitili“, rekao je Malešević.

Dodao je da je mnogo pšenice zbog ogromne količine vlage i raskvašenog zemljišta poleglo i da će kroz nju prorasti korovi, pa je praktično prinos uništen.

Malešević je rekao da je nedopustivo da Pognozno-izveštajna služba (PIS) Ministarstva poljoprivrede, koja se finansira iz državnog budžeta i ima zadatak da proizvođače na vreme upozori na razvoj raznih bolesti i preporuči najefikasnija sredstva zaštite, ne radi kako bi trebalo.

„PIS je dužan da prati razvoj bolesti i širenje štetnih insekata i izvesti centar u Novom Sadu kako bi proizvođače na vreme upozorio da preduzmu mere zaštite, ali ta služba nije efikasna“, rekao je Malešević.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednih proizvođača Srbije Jovica Jakšić rekao je da pšenica u lošem stanju, da ima dosta virusnih oboljenja, a da je značajna površina pod pšenicom potopljena.

„Pšenica koja je pet dana u vodi nema roda“, rekao je Jakšić.

On nije mogao da prognozira koliki će biti prinosi, ali je rekao da se ne može očekivati dobar rod.

U Srbiji je prošle jeseni, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pšenicom zasejano 873.187 hektara, što je u odnosu na godinu ranije povećanje od 8,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari