Vukov: Zapaliću svoje žito ne bude li država sprečila pad cene pšenice 1Foto: M.P.

Spreman sam da zapalim svoje žito, ne bude li država uradila sve da spreči pad cene pšenice, koja nas vodi u propast, kaže zrenjaninski poljoprivrednik Slavko Vukov i demantuje prozivke o nekakvim „lažnim udruženjima i lažnim poljoprivrednicima“, koji su učestvovali na pregovorima u Vladi Srbije.

„Isključivo se bavimo poljoprivredom i ne damo da nas blate i prozivaju oni koji u pregovorima sa Vladom Srbije nisu učestvovali, niti su doprineli sporazumu, niti su podržali proteste“, kaže poljoprivrednik i osnivač Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina i Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

On je demantovao navode Vukašina Baćine, poljoprivrednika iz Jaše Tomića, koji ih je nazvao prevarantima i interesnim grupama.

„Demantujem sve izrečeno, pitam u čije ime govori i koje to on udruženje predstavlja, da li uopšte pripada nekom registrovanom udruženju poljoprivrednika, koliko je tamo članstvo. Ovako, kako se predstavlja, ne predstavlja nikog od nas, već samo sebe. Zato, odakle mu pravo da nekog od nas spominje. Moje udruženje postoji 12 godina, ja sam skoro trideset godina posvetio ratarstvu i borbi za prava poljoprivrednika. Niko od nas nije od juče, Savez udruženja poljoprivrednika Banata postoji sedam godina, od kada smo rešili da povežemo sva udruženja. Mi smo ozbiljni ljudi, od zemlje živimo i sve smo tome posvetili, ne damo da nas bilo ko ponižava“, kaže Vukov.

On ističe da se u Vladi Srbije ozbiljno pregovaralo i da je velika većina vremena potrošena na pregovore oko žitarica i činjenice kako ublažiti najavu niskih tržišnih cena.

„Tražilo se rešenje na koji način država da pomogne da se ne bi desio krah cena pšenice. U Zaključku stoji da će se uraditi analiza tržišta i cena i da će se doneti mere. Lično sam insistirao i predložio da država otkupi za Robne rezerve do 300.000 tona pšenice roda 2023. godine, po ceni ne manjoj od 30 dinara, kako bi se time barem ublažile eventualne posledice sa niskim otkupnim cenama, koje se najavljuju već neko vreme. Spreman sam da svoje žito uništim jer niske cene znače propast za proizvođače“, kaže Vukov.

On dodaje da su razgovorima u ime Zrenjaninskog udruženja poljoprivrednika prisustvovali on i Borislav Čizmaš a da su ostali poljoprivrednici tražili, između ostalog, uređenje Produktne berze u Novom Sadu, da se vidi kako posluje i ima li mešetarenja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari