Mali: Beograd kandidat za "Ekspo 2027", želimo da to bude podsticaj u budućnosti 1foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Beograd je jedan od pet gradova kandidata za manifestaciju „Ekspo 2027“, koju je podneo pod geslom „Igraj za čovečanstvo i sport“, a dobijanje kandidature bio bi vrhunac da se pokaže koja je zemlja u Evropi imala najbrže reforme od 2012. godine, uprkos kovidu i krizi u Ukrajini, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je, na konferenciji za novinare povodom kandidature Beograda za domaćina te međunarodne specijalizovane izložbe, u konkurenciji još četiri grada, istakao da bi taj događaj predstavio Srbiju i region u najboljem svetlu.

Želimo da „Ekspo 2027“ bude dodatni podsticaj da Srbija i region budu bolji u budućnosti. To je i šansa za Srbiju da pokažemo da smo centar ekonomskih, kulturnih i sportskih zbivanja u regionu, konstatovao je Mali.

On je prognozirao da bi od te manifestacije Srbija i Beograd dobili 1,1 milijardu evra – 600 miliona direktno od posetilaca, karata i sponzora i 500 miliona kroz turizam, jer će učestvovati više od 100 zemalja.

Potpuno smo spremni da to organizujemo i podržimo, i organizaciono i finansijski, rekao je ministar.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je u prvih sedam meseci Srbija imala devizni priliv od 969 miliona evra, a ostvareno je više od osam miliona noćenja, a Beograd je zabeležio porast dolaska stranih turista od 104 odsto.

Moramo za „Ekspo 2027“ izgraditi dovoljno smeštajnih kapaciteta, jer Beograd postaje turistički centar, ekonomski regionalni lider. To nam dodatno stvara šanse za kandidaturu, ocenila je Matić.

Predsednik Izvršnog komiteta Međunarodnog biroa za izložbe Alan Berže rekao je da je cilj posete Beogradu da napravi izveštaj o stanju, koji nije presudan o kandidaturi, jer je trebalo da se proveri da li su ispunjeni svi uslovi, kako bi 170 delegata te organizacije moglo tajno da glasa ko će biti domaćin.

U Beogradu smo konstatovali dobru volju i veliku odlučnost Vlade za ovaj projekat. Imali smo korisne sastanke, nije bilo tabu-tema, sve je bilo transparentno i direktno, ništa nije ostalo pod znakom pitanja, objasnio je Berže.

Generalni sekretar te organizacije Dimitri Kerkences rekao je da su podršku kandidaturi Srbije dobili ne samo od Vlade, nego i od civilnog sektora, i videlo se da postoji solidarnost za taj projekat.

Videli smo da Beograd ima uspešne elemente za održavanje ovog događaja, zaključio je on.

Pored Beograda, kandidaturu su podneli gradovi iz Tajlanda i Australije, kao i Malaga iz Španije i Mineapolis iz SAD, a glasanje će biti polovinom sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.