Mali: Nova pomoć za preduzeća koja posluju sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom 1foto FoNet Božana Pavlica

Ministar finansija Siniša Makli najavio je da ća Vlada Srbije sutra usvojiti meru kako bi dodatno pomogla 1.400 preduzeća koja su u svom poslovanju usmerena ka Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.

Mali je na konferenciji „Koliko je srpska privreda otporna na globalne krize i izazove“, koja se održava u Privrednoj komori Srbije, objasnio da će nova mera omogućiti da ta preduzeća drugu garantnu šemu, koja se već primenjuje, iskoriste za refinasiranje obaveza iz prve garantne šeme.

„Ovde se radi o povoljnim kreditima na pet godina, sa grejs periodom od dve godine“, rekao je on.

Mali je ocenio da će ova mera, „ma kako se činila malom, mogo značiti za ta preduzeća koja su najviše pogođena sukobom u Ukrajini“.

Srbija, uprkos izazovima, daleko od recesije

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija daleko od recesija, da i dalje postoji rast privrednih aktivnosti u zemlji uprkos izazovima s kojima se suočava kao i druge ekonomije sveta zbog nastavka pandemije korona virusa i sukoba u Ukrajini, što je donelo inflaciju, probleme u lancima snabdevanja, energetske krizu.

„Nama je svaki makroeknomski indikator potpuno stabilan. Nama je udeo javnog duga u BDP-u 52,1 odsto, daleko ispod standarda EU od 60 odsto, nezaposlenost je između 10 i 11 odsto, na pretkriznom nivou, deficit ove godine će biti do tri odsto, jer mnnogo bolje ide naplata PDV-a od očekivanog. Rast u prvom kvartalu ove godine bio je 4,3 odsto, dok se u drugom kvartalu očekuje rast od 3,7 odsto“, kazao je Mali na konferenciji „Кoliko je otporna srpska privreda na globalne krize i izazov“, u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Mali je naveo da je svet zbog pandemije korone i sukoba u Ukrajini u opasnosti od recesije, odnosno stagflacije, kombinacije visoke inflacije i porasta nezaposlenosti.

Istakao je da je zbog toga Vlada Srbije preduzela niz mera da žaštiti interese građana i privrede, podsetivši na kontrolisanu cenu goriva, nepromenjenu cenu struje, najnižu cenu gasa u Evropi i ograničene cene životnih namirnica, kao i da su pomoć primili penzioneri, zaposleni u prosveti i zdravstvu, i mladi od 16 do 29 godina.

Mali je na konferenciji, koju su organizovale PKS, ambasada Savezne Nemačke u Beogradu, Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje i Nemačka razvojna saradnja, ponovio je da Srbija čvrsto stoji na evropskom puti i da joj je „najvažniji spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU“.

„Pre osam godina Nemačka je bila četvrti spolnotrgovinski patrtner Srbije, danas je prvi. Mi ćemo ove godine imati spoljnotrgovinsku razmenu veću od 7,5 milijardi evra. Samo u prva tri meseca je 27 odsto bila veća razmena nego u isto vreme ptrošle godine“, kazao je on.

Istakao je da je Nemačka za Srbiju najvažniji „bilateralni donator“ i treći najveći strani investitor u zemlji.

Ponovio je i da je Vlada Srbije odlično odreagovara na krizu pomažući građanima i privredi, podsetivši da je kroz tri paketa pomoći iz budžeta prosleđeno ukupno 8,8 milijardi evra, što je 18,2 odsto BDP-a Srbije, čime je izbegnuto masovno otpuštanje radnika i zatvaranej kompanija, ali i da se poveća privredni rast.

Dodao je i da je država potpuno posvećena nastavku reformi u zemlji, pa je tako počela primena eFiskalizacije i eFaktura.

„Reforma poreske uprave teče po planu, za sve investicije koje smo započeli imamo novac“, rekao je Mali i naveo da nijedna građevinska investicija, poput saobraćajnica ili ulaganja u zelanu agendu, nije stala i da se sve radi po planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari