Mali: Rast BDP-a biće jedan od najboljih, ako ne i najbolji na starom kontinentu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Sada sa još većom sigurnošću mogu da potvrdim da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju godine biti jedan od najboljih, ako ne i najbolji na starom kontinentu, pošto je izvesno da će biti veći od šest i po odsto, poručio je danas u saopštenju ministar finansija Siniša Mali povodom zvaničnih podataka o rastu u prvom i drugom kvartalu.

Mali je ocenio da su zvanični podaci za prvi i drugi kvartal ove godine još jedna potvrda neočekivano brzog oporavka privrede u Srbiji,

Republički zavod za statistiku objavio je danas da je BDP u prvom kvatalu bio je veći za 1,8 odsto međugodišnje, a u drugom tromesečju rast je iznosio 13,7 odsto u odnmosu na isti period prošle godine.

„Sve ovo govori da je država, uprkos najvećoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi ikada, uspela da izađe kao pobednik i da spreči urušavanje ekonomskog sistema u državi zbog pandemije“, istakao je Mali i podsetio da je za tri paketa pomoći država prošle i ove godine izdvojila oko osam milijardi evra, odnosno oko 17,4 odsto BDP.

Кako je objasnio, treći paket pomoći još se isplaćuje, pa će tako penzioneri narednu uplatu od 50 evra moći da očekuju 22. septembra, zatim sledi uplata 30 evra svim punoletnim građanima, a u decembru još 20 evra svima, da bi u februaru naredne godine penzioneri dobili po 20.000 dinara.

Pored toga, naveo je Mali, očekuje nas rast minimalne zarade, ali i penzija u skladu sa švajcarskom formulom, kao i plata u javnom sektoru, što će uticati na rast prosečne zarade u Srbiji.

„S obzirom da očekujemo da će rast na kraju godine biti veći od šest i po odsto, sa sigurnošću mogu da potvrdim da će i penzioneri i zaposleni u javnom sektoru moći da očekuju znatna povećanja primanja. Procene su da će prosečna zarada sledeće godine biti najmanje oko 670 evra“, naveo je Mali, uz ocenu da će to dodatno pogurati rast zarada u Srbiji, što je u potpunosti u skladu sa ciljem da životni standard građana Srbije raste.

Zaključio je da rast BDP garantuje i nastavak kapitalnih ulaganja, odnosno izgradnju škola, bolnica, regionalnih puteva, i podsetio da se u ovom trenutku gradi sedam, a da će se do kraja godine graditi čak deset auto-puteva i brzih saobraćajnica u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari