Mali: Rekordan rast BDP-a 1Foto: FoNet

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,5 odsto, što je najviša stopa rasta u poslednjih deset godina, dodajući da je zahvaljujući odgovornoj politici i fiskalnoj disciplini stvoren prostor za povećanje plata i penzija.

On je istakao da je rast BDP primetan u svim sektorima, ocenivši da je to potvrda odgovorno sprovedenih reformi u prethodnom periodu, navodi se u saopštenju Ministrstva finansija.

Mali je ukazao da Srbija beleži znatno veći privredni rast od prosečnog rasta u zemljama regiona i Evropske unije, pri čemu pozitivan doprinos daju svi proizvodni sektori, prvenstveno uslužna i građevinska aktivnost.

Naveo je da je međugodišnji rast u sektoru građevine 23,1 odsto, što je posledica ubrzanja realizacije infrastrukturnih projekata države, ali i jačanja privatne građevinske aktivnosti.

Mali je precizirao da je rast trgovinskog prometa, turističkih usluga i stabilno povećanje sektora informaciono – komunikacionih tehnologija obezbedilo međugodišnji rast uslužnog sektora od 3,4 procenta.

Prema proceni Ministarstva finansija, poljoprivreda u drugom kvartalu obezbeđuje međugodišnji rast od 11,7 odsto, dok industrijska proizvodnja beleži povećanje fizičkog obima od 2,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Povećanje obima industrijske proizvodnje omogućeno je rastom prerađivačke industrije, posebno u delatnostima proizvodnje osnovnih metala, mašinske i oporavljene prehrambene industrije, naveo je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari