Mali: Sa francuskim Alstomom i Elžis rejlom o detaljima izgradnje metroa 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Ministar finasija Srbije Siniša Mali izjavio je danas u Parizu da će o detaljima projekta beogradskog metroa razgovarati sa predstavnicima kompanije „Alstom“ i „Ežis rejl“, kako bi krajem godine krenula izgradnja prve linije metroa, saopštilo je ministarstvo.

Mali je rekao da će obići metro u Parizu i u Lionu, a tokom posete Francuskoj, delegaciji Srbije će biti predstavljena idejna rešenja za izgled vagona beogradskog metroa, a Beograđani će, kako je podsetio Mali, moći da glasaju za model koji im se najviše dopada.

Vlada Srbije, Grad Beograd, kineska kompanija „Pauer Čajna“ i francuske kompanije „Alstom“ i „Ežis rejl“ potpisali su u januaru Memorandum o razumevanju koji predviđa saradnju na projektu Beogradski metro.

Mali se, kako je istaknuto u saopštenju, sastao sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brunom Lemerom, ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom i ministrom saobraćaja i energetike Žanom-Baptistom Žebarijem.

Mali je kazao da je imao priliku da francuskim ministrima predstavi sve što je Srbija uradila u proteklih nekoliko godina i pokaže ekonomske rezultate iz prošle godine.

Istakao je da ga posebno raduje što je mnogo francuskih kompanija zainteresovano da učestvuje u velikom broju projekata i celokupnom razvoju srpske ekonomije.

„Veliki broj francuskih kompanija izrazio je zainteresovanost da dođu u Srbiju i da budu deo tog malog ekonomskog čuda na Zapadnom Balkanu. Očigledno je pandemija napravila velike promene, ne samo u evropskoj ekonomiji, već pre svega u ekonomijama Zapadnog Balkana“, rekao je Mali.

U delegaciji sa ministrom finansija su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JКP „Beogradski metro i voz“ Stanko Кantar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari