Mali: Rast industrijske proizvodnje 33 odsto 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar finansija Siniša Mali ponovio je danas da je Srbija je u prvom kvartalu 2021. godine imala rast BDP-a od 1,7 odsto uprkos očekivanjima koja su predviđala pad od 1,3 odsto, kao i da je industrijska proizvodnja u aprilu 2021. godine, 33 odsto veća u odnosu na isti mesec prošle godine.

Mali je rekao da je javni dug Srbije je i dalje pod kontrolom i da će ostati ispod 60 odsto do kraja godine.

„Stopa rasta biće sigurno iznad šest odsto, a ona trenutno predstavlja najveći izazov za sve ekonomije sveta, gde i na koji način pronaći izvore rasta uprkos krizi i stagnaciji“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, Vlada je potpuno posvećena tome da kroz brzi ekonomski rast poveća plate, penzije i izdvaja za ulaganja u infrastrukturu.

Mali je dodao i da će Srbija izaći na svetsko tržište kapitala i potražiti novac od investitora ubeđujući ih u projekte koje ima u oblasti ekologije, kako bi ubrzala sprovođenje zelene agende.

„Takođe, u budžetu imamo nikada više novca za ekologiju i projekte koji su vezani za zaštitu životne sredine“, rekao je Mali.

On se osvrnuo i na to da je Vlada posvećena nastavku strukturnih reformi u Srbiji.

„Radimo na restrukturiranju javnih preduzeća, nastavaku reforme Poreske uprave, uvećanju konkurentnosti privrede kroz umanjenje poreskih nameta, tu su i inicijative Ministartva poput novog Zakona o fiskalizaciji koji je već stupio na snagu, E-fakture koje će do kraja 2022. godine biti potpuno implementirane“, kazao je ministar.

On je izjavio i da je stopa nezaposlenosti mladih pre sedam ili osam godina bila 50 odsto, dok je sada oko 20 odsto.

„I dalje je visoka i zato idemo sa oslobađanjem godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina, kao i sa poreskim podsticajima u smislu oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa za prvo zaposlenje u periodu od tri godine. Podsticaji se odnose i na one koji rade u oblasti istraživanja i razvoja, s obzirom da smo to identifikovali kao oblast koja podstiče i vodi rast naše ekonomije“, objasnio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari