Mali: Sve što je u budžetu za narednu godinu biće i ispunjeno, misija MMF-a potvrdila da je Srbija odgovorno vodila javne finansije 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Beogradu da su razgovori o tekućem aranžmanu Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) uspešno završeni i da su svi ciljevi na vreme i na pravi način ispunjeni, a srpska ekonomija, uprkos svetskoj krizi, i dalje stabilna.

„Sve što je u budžetu za narednu godinu je realno i biće ispunjeno, a to se pre sveg odnosi na povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne zarade. Zato je predlog MMF-a da se smanji nivo angažovanja prema njima i da sada aranžman više postoji iz predostrožnosti, jer više nema izazova kao prošle godine kada je bila energetska kriza“, rekao je Mali na konferenciji za novinare nakon posete delegacije MMF-a, povodom drugog razmatranja tekućeg stendbaj aranžmana.

Prema njegovim rečima, misija MMF-a je potvrdila da je Srbija odgovorno vodila javne finansije i da se sve reforme definisane sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, poput reforme Poreske uprave, eFiskalizacije, uvođenja eFakture, reforme upravljanja javnim preduzećima, ispunjene.

„Želimo da kroz strukturne reforme dalje ojačamo privredu za eventualne udarce spoja i kako bi bila povećana njena atraktivnost“, rekao je Mali.

Ministar je naveo i da je MMF kao opravdano ocenio povećanje plata u javnom sektoru i penzija, imajuči u vidu makroekonomske indikatore, od rasta BDP-a, nivoa zaposlenosti i nezaposlenosti, deficita, javnog duga, deviznih rezervi.

Ove godine, kako je istakoa, rast BDP biće 2,5 odsto, dok su projekcije za narednu godinu 3,5 odsto.

Mali je naveo i da će deficit biti 2,8 odsto, iako je bilo planirano 3,3 odsto, dok su projekcije za narednu godinu da bude 2,2 odsto.

Dodao je da je da će Srbija do kraja godine imati javni dug u iznosu 52 odsto BDP-a, što je ispod proseka u Evropskoj uniji gde iznosi između 91 i 92 odsto BDP-a.

„Na računu imamo pet milijardi evra, nikada veće devizne rezerve i likvidnost daje poverenje građanima da će država imati čime da reaguje u slučaju nužde“, istakao je Mali.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je da je iz finansijskog aranžmana od 2,4 milijarde evra povučeno 1,18 milijardi evra i da je plan da se posle treće revizije razgovara o prelasku iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti.

„Bilo je predviđeno da se oko 300 miliona povuče posle druge revizije, ove o kojoj sada govorimo i čije je razmatranje završeno sa jučerašnjim danom, ali smo rekli da nam taj novac ne treba, jer imamo visoku likvidnost i visoke devizne rezerve i da nam taj novac stoji na raspolaganju, ukoliko nam bude zatrebao zbog nekih iznenadnih okolnosti“, rekla je Tabaković.

Na pitanje novinara koji je datum prelaska iz jednog u drugi tip aranžmana, guvernerka je kazala da bi to mogao biti 21. decembar kada bi trebalo da se sastane Izvršni odbor direktora MMF-a.

Guvernerka je istakla i da osnovu za stabilne rezultate države čini usaglašenost monetarne i fiskalne politike „i svega što predsednik Aleksandar Vučić radi“.

Tabaković je naglasila da Srbija ima 24 milijarde evra bruto deviznih rezervi, 39 tona zlata, stabilan kurs i da nije dozvoljeno prelivanje efekata inflacije.

„Verujem u održivost silazne putanje inflacije u oktobru, koja ulazi u jednocifrenu zonu“, kazala je ona i dodala da dinarska štednja iznosi 120 milijardi dinara.

Tabaković je naglasila i da Srbija u danu otplaćuje svoje obaveze i najavila da se više neće uzimati novac od MMF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari