Mali: U Srbiji do 2026. godine prosečna plata 1.000, a prosečna penzija 500 evra 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas da je Vlada Republike Srbije posvećena poboljšanju životnog standarda građana, te da je plan da do kraja mandata sledeće vlade 2026. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.000, a prosečna penzija 500 evra.

On je, gostujući na televiziji Pink, napomenuo da su i ove godine, od 1. januara uvećane plate u javnom sektoru u visini od 7 do 8 odsto, penzije po švajcarskoj formuli za 5,5 procenata, a minimalna cena rada za 9,2 odsto.

„Svake godine plate rastu. Kada pogledate BDP, jedan element je potrošnja i mi želimo da građani žive što bolje. To znači da plate i penzije moraju da rastu, jer kada potrošnja raste, raste i BDP. Istovremeno, nikad više novca nismo ulagali u kapitalne investicije, jer to pokreće građevinsku i ostale industrije, i naravno BDP. Treći element je razlika između uvoza i izvoza. Važno je da povećavamo izvoz, jer je to novac koji ovde ostaje“, objasnio je on.

Kako je dodao, Srbija danas ne improvizuje, već vodi odgovornu ekonomsku politiku.

„Rezultat svega što radimo je činjenica da nam je u decembru 2021. godine jedna od tri najveće rejting agencije podigla kreditni rejting, a to je zapravo detaljna analiza zdravlja i stabilnosti jedne ekonomije. Mi smo na korak od investicionog rejtinga i zaista ne moram ja da govorim o stabilnosti javnih finansija, dovoljno je da vidite izveštaje rejting agencija“, napomenuo je Mali.

On je podsetio da je država juče obradovala najstarije građane, jer im je na račune legla uvećana penzija, kao i po 20.000 dinara novčane podrške.

„Ispunili smo obećanje, a pomoć od 20.000 dinara je najveća jednokratna pomoć isplaćena ikada. Mi brinem o najstarijima i zahvalni smo im zbog podrške za reforme i zbog strpljenja da dođemo do toga da Srbija pobeđuje u ekonomiji. Mi smo taj novac isplatili iz realnih izvora, reč je o 34 milijardi dinara i to je novac iz PIO fonda. Ako imamo višak i ako smo uštedeli, mi to vraćamo građanima i pokazujemo da smo odgovorni i da brinemo o njima“, objasnio je ministar.

Podsetio je i da je pre nekoliko dana isplaćeno 100 evra mladima, a da će im novih 100 evra biti uplaćeno u junu. Rekao je i da oni koji su već dobili prvih 100 evra ne treba ponovo da se prijavljuju, već će im pomoć biti automatski uplaćena. Za ostale, koji su u međuvremenu napunili 16 godina ili se nisu prijavili za 100 evra u januaru, a ispunjavaju potrebne uslove, prijava će biti od 16. do 31. maja na portalu Uprave za trezor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari