Mali u Vašingtonu: Nikad veće interesovanje investitora i kompanija za Srbiju 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa predstavnicima najvećih američkih i međunarodnih kompanija i investicionih fondova, kao i sa predstavnicima rejting agencije Mudis (Moody) i Svetske banke.

Mali je rekao da je stekao uverenje da i međunarodne finansijske institucije i investitori imaju veliko poverenje u srpsku ekonomiju i njen potencijal za dalji rast u budućnosti, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Mali je naglasio da nikada nije bio veći interes investitora za Srbiju nego što je to danas i da postoji velika želja američkih investitora za ulaganjima, da se pomogne Srbiji na takav način i pokaže poverenje u nju.

On je rekao da je to pokazatelj odgovorne ekonomske politike koja se u Srbiji sprovodi godinama unazad, kao i da to ne kažu on ili Aleksandar Vučić već Međunarodni monetarni fond i Svetska banka, kao i svi investitori sa kojima je srpska delegacija razgovarala tokom boravka u Vašingtonu, a njih je bilo preko 20.

„Oni su imali precizna pitanja šta smo u Srbiji uradili i šta planiramo da uradimo kada je reč o privlačenju ulaganja i dolasku stranih direktnih investitora, oko otvaranja novih tržišta kao što smo otvorili Kini, sa potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini“, rekao je ministar.

Rekao je da građanima želi da poruči da su to sve faktori koji direktno utiču na njihov život i povećanje standarda, da to omogućava podizanje plata, penzija, otvaranje novih fabrika.

Pored sastanka sa investitorima, Mali je imao i razgovore sa predstavnicima agencije za ocenu kreditnog rejtinga „Moody’s“, a taj sastanak je usledio nakon jučerašnjeg sastanka sa još jednom velikom rejting agencijom „S&P“..

„Postoji precizan plan šta treba da uradimo kako bi Srbija došla već ove godine do investicionog rejtinga. Kod ove agencije smo na dva koraka ispod tog rejtinga, tako da to već sledeće godine možemo da dostignemo. Ako to uspemo, da dve od tri najveće (rejting agencije) kažu da je Srbija zemlja sa investicionim rejtingom, to će biti potpuno nova igra za našu zemlju“, rekao je Mali.

On je dodao da se time otvara nešto novo za Srbiju, da konačno, posle 2012. godine, kada je bila na ivici bankrota, uđe u grupu najrazvijenijih, zdravih ekonomija sveta.

Mali se sastao i sa potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani na kome je predstavio ekonomske rezultate Srbije i mogućnosti za ulaganje u Srbiju.

Predstavnici Svetske banke su tom prilikom ocenili da je Srbija na pravom putu razvoja i istakli spremnost je na tom putu ta ugledna svetska finansijska institucija i dalje prati, kao i do sada.

Mali je rekao da je Srbija za Svetsku banku jedan od najvećih partnera sa 4,6 milijardi evra aktivnih projekata u oblastiima kao što su energetika i tržište kapitala, poljoprivreda, kultura i obrazovanje.

„To je još jedna međunarodna finansijska institucija čiji nam kredibilitet znači, i kada kaže Svetska banka Srbija će rasti 3,5 odsto ove godine, kada kaže MMF Srbija će rasti sledeće godine 4,5 odsto onda je tu reč o kredibilnim ocenama i objektivnim kriterijumima“, rekao je ministar.

On je sumirao na kraju da su dve najveće svetske finansijske institucije sagledale ekonomske perfomanse Srbije i rekle da je ona i ekonomija zdrava u globano teškim okolnostima, uslovima koji se menjaju gotovo svakog dana.

Takođe, ministar je istakao da se ekonomija Srbije pokazala da je otpornija, jača i sposobnija da se nosi sa tim izazovima, mnogo bolje i više nego mnoge razvijenije i veće zemlje i da je zato dobila sve pohvale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari