Manje prijavljenih, više osuđenih za privredni prestup u prošloj godini 1Foto: Pixabay/Aymane Jdidi

U prošloj godini broj prijavljenih odgovornih lica osumnjičenih za privredni prestup, bio je manji je za 25 odsto a pravnih lica za 27 procenta u odnosu na 2020. godinu.

Broj osuđenih odgovornih lica u pravnom licu je, međutim, bio veći za 58 odsto a pravnih lica za 48 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku na osnovu istraživanja, odnosno individualnih upitnika koje su popunila nadležna javna tužilaštva i sudovi, a odnose se na period od 2017. do kraja prošle godine.

Pri tom je u 97,3 odsto slučajeva prema učiniocima privrednih prestupa podnet optužni predlog kod prijavljenih odgovornih lica u pravnom licu a kod pravnih lica to je učinjeno u 96,4 odsto slučajeva. Procenat odbačenih prijava kod odgovornih lica u pravnom licu je 2,7 a kod prijavljenih pravnih lica taj procenat iznosi 3,6.

U strukturi vrste privrednih prestupa u 2021. godini najbrojnije su prijave za privredne prestupe nastale povredom propisa o računovodstvu: 94,6 odsto i kod odgovornih lica u pravnom licu i kod pravnih lica. U istoj godini, posmatrano prema vrstama privrednih prestupa, najveći broj osuda je za povrede propisa o računovodstvu: 97,5 procenatat kod odgovornih lica i 96,4 odsto kod pravnih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari