(MAPA) Većina evropskih država smanjila potrošnju gasa: Da li je među njima i Srbija? 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Dok je većina evropskih zemalja značajno smanjila potrošnju prirodnog gasa, u nekim je povećana – među njima je i Srbija.

Da bi odgovorile na smanjen protok prirodnog gasa od početka ruske agresije u Ukrajini, članice Evropske unije postavile su cilj da od avgusta 2022. do marta 2023. godine smanje potrošnju gasa za 15 odsto – u poređenju sa petogodišnjim prosekom.

Koristeći podatke o potrošnji Eurostata, uporedili smo prosečnu potrošnju gasa za četiri meseca – od avgusta do novembra 2022. sa prosekom za isti period za prethodnih pet godina (2017-21).

Podaci govore da je u proseku potrošnja gasa pala za više od 20 odsto, ali i da postoje veoma velike razlike u stepenu smanjene potrošnje među državama članicama.

U najvećem broju zemalja članica EU potrošnja prirodnog gasa pala je za više od 15 odsto.

U nekim zemljama potrošnja je pala za više od 40 odsto: Finskoj (54,3 odsto), Letoniji (43,2 odsto), Litvaniji (41,5 odsto) i Švedskoj (40,4 odsto).

Povećana je potrošnja prirodnog gasa u dve članice EU – Malti (7,1 odsto) i Slovačkoj (2,6 odsto).


Srbija je jedina u regionu povećala potrošnju

U proračun su uključene i zemlje u bazi podataka Eurostata koje nisu članice Unije.

Te brojke pokazuju da je Moldavija smanjila potrošnju gasa za skoro 60 odsto, Albanija za 35,4 odsto, Turska za 17,8 odsto, dok je Gruzija značajno povećala potrošnju – za 15,4 odsto, piše AJB.

Ako se izvuku raspoloživi podaci za zemlje regiona, Severna Makedonija je najviše smanjila potrošnju gasa; od avgusta do novembra prošle godine potrošila 26 odsto manje prirodnog gasa nego u istim mesecima od 2017. do 2021. godine.

Hrvatska je takođe premašila predviđenih 15 odsto i potrošila 22,9 odsto manje gasa u posmatranim mesecima.

Slovenija je smanjila potrošnju za 14,8 odsto, dok je Srbija jedina u regionu (ne uključujući Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo, za koje Eurostat nema podatke) povećala potrošnju prirodnog gasa za tri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari