Marković: Nema bonusa u Fijatu, jer su povećane plate 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Peticija kojom više od 500 radnika kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija zahteva isplatu bonusa efikasnosti za prošlu godinu trebalo je da bude predata danas posle podne menadžmentu fabrike.

Potpisnici peticije podsećaju da je radnicima tokom štrajka obećavana isplata bonusa koji je trebalo da stigne u februaru 2018. Februar je istekao, a radnicima bonus ne da nije isplaćen, no ga više niko i ne pominje.

Potpisnici peticije i rukovodstvo sindikata „Nezavisnost“ podsećaju predsednika Samostalnog sindikata Zorana Markovića da je za vreme prošlogodišnjeg štrajka „stalno ponavljao da mu je poslodavac nudio isplatu bonusa u februaru 2018.“ i da je to dogovoreno.

Marković za naš list kaže da rukovodstvo „Nezavisnosti“ „piše i priča gluposti“, te da isplate bonusa neće biti.

– Nema bonusa. Bonus se daje kad nema povećanja plata. U Italiji su Fijatovi radnici potpisali da tri godine neće da traže povećanje plata i u te tri godine im se isplaćuju bonusi, a tako je i u Poljskoj. Radnici u Kragujevcu su dobili povećanje plata, što je dugoročno rešenje, i to je cela priča – ističe Marković.

Iz „Nezavisnosti“ mu uzvraćaju da ne prihvataju priču da nema bonusa zato što je povećana plata. Ovo stoga što je „povećanje plata usledilo zbog rasta minimalne cene rada“, i što nema nikakve veze sa bonusom, čija isplata će, kako najavljuju, danas i zvanično da bude zatražena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari