Masovne tužbe protiv Džonson i Džonson zbog kancerogenog talka za bebe 1

Američki farmaceutski gigant Džonson end Džonson (Johnson and Johnson) do sada je platio oko 3,5 milijarde dolara u nagodbama po tužbama građana zbog štetnosti njihovog talka za bebe, ali njihove muke još nisu gotove.

Postupajući sudija u Severnoj Karolini u kojoj se vodio predmet prebacio je slučaj u Nju Džersi gde je podneto najviše tužbi, čak oko 30.000. Džonson i Džonson je osnovao posebnu firmu u Teksasu, pa je prebacio u Karolinu na koju je prebacio sve obaveze po osnovu tužbi i onda podneo zahtev za bankrot. Istovremeno je osnovao fond od dve milijarde dolara, ali ovaj potez sudije im je poremetio planove.

U tužbama se navodi da su J&J proizvodi sadržali azbest koji je uzrokovao kancer. U najvećem broju tužbi radi se o raku jajnika i mezoteliomi, raku koji izaziva najčešće azbest. Džonson i Džonson godinama odbacuje postojanje veze između njihovog talka i kancera.

Na udaru se našla i firma Imeris, bivša Rio Tinto minerals koja je snabdevala J&J sirovinom. Ovu kompaniju je 2011. Rio Tinto prodao.

Tužioci su predstavili dokaze da su J&J i Rio Tinto minerals znali za ovaj problem, ali da su prikrivali dokaze. Oni su priložili mejlove koji pokazuju da su rukovodioci ovih kompanija izbegavali da izdaju upozorenje koje je godinama traženo putem peticija, angažujući i plaćajući stručnjake koji su im u tome pomogli, preneo je Blumberg. U ovim mejlovima tvrde tužioci pokazano je kako su naučnici izmenili konačnu verziju svog izveštaja iz 2009. godine po nalogu te dve kompanije. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da se delimično oslanjala na taj izveštaj kada je odlučivala da ne izda upozorenje za štetne proizvode. Sporni talk je povučen iz prodaje u SAD i Kanadi prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari