MAT: Rudarstvo u aprilu poguralo rast industrije, dok su elektroprivreda i prerađivačka industrija u minusu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Industrijska proizvodnja u aprilu je na međugodišnjem nivou porasla, ali samo zahvaljujući rudarstvu.

Prema nalazima specijalizovanog biltena Makroekonomske analize i trendovi, proizvodnja elektroprivrede je i u velikom međugodišnjem padu, mada nešto manjem nego u prvom tromesečju, a od parila je i prerađivačka industrija prešla u minus u odnosu na isti mesec prošle godine.

Rast ukupne industrije u aprilu iznosio je dva odsto i to zahvaljujući međugodišnjem rastu rudarstva od 49,3 odsto u aprilu i rastu u prva četiri meseca od 41,5 odsto. U okviru rudarstva vađenje ruda metala je skoro utrostručeno.

S druge strane, pad elektroprivrede u aprilu je osam odsto, što je još i dobro u odnosu na minus 20 odsto u prva tri meseca.

Najveći uticaj na ukupnu industriju ima prerađivačka industrija koja je u aprilu u odnosu na prethodni april prešla u crveno za 0,1 odsto. Kada se isključi uticaj sezone, pad je iznosio 4,4 odsto.

Rast od janauara do aprila u odnosu na isti period prošle godine smanjen je na 3,1 odsto.

U aprilu je povećana proizvodnja u devet oblasti, dok je u 14 industrijskih oblasti ona smanjena. Pad industrijske proizvodnje bio bi još i veći da nije došlo do vanrednog rasta proizvodnje nafte od 18,8 odsto.

Najveći negativan uticaj na prerađivačku industriju u aprilu imao je pad prerambene industrije za 4,7 odsto. Pad je prema oceni MAT-a izazvan padom proizvodnje mlečnih, mlinskih (za oko 15 odsto) i pekarskih proizvoda i testenina (četiri odsto). Pored toga pad proizvodnje gume i plastike iznosio je 8,5 odsto. Tekstilna industrija imala je u aprilu pad proizvodnje od 28 odsto, ali je njen uticaj na ukupnu industriju dosta manji od drugih oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari