MAT: U oktobru u Srbiji pala proizvodnja prerađivačke industrije, međugodišnje dva odsto 1Foto: Privredna komora Srbije

U Srbiji je u oktobru ove godine najviše pala proizvodnja prerađivačke industrije, međugodišnje za dva odsto, objavljeno je u poslednjem broju  mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

„Zbog pada proizvodnje prerađivačke industrije u oktobru kumulativni međugodišnji porast je u periodu januar-oktobar smanjen na 2,1 odsto“, navedeno je u MAT-u.

Dodaje se da je pad ukupne industrijske proizvodnje u oktobru bio simboličan, jer je u okviru rudarstva, sem u eksploataciji ruda metala, ostvaren i međugodišnji porast u eksploataciji uglja.

Pad proizvodnje elektroprivrede i u oktobru je, kako je navedeno, ostao simboličan, ali je broj oblasti prerađivačke industrije u kojima je proizvodnja međugodišnje opala povećan sa deset u septembru na 14 u oktobru.

Posebno je, kako je istaknuto, produbljen, (11 odsto) pad proizvodnje prehrambene industrije koja zahvata oko 20 odsto ukupne proizvodnje prerađivačke industrije, zatim hemijske industrije (13 odsto), proizvodnja metalnih proizvoda i uređaja (više od 10 odsto), a manja je i proizvodnja stalnih saobraćajnih sredstava (brodovi, šinska vozila).

U oktobru je, kako je navedeno, vrednost porasta uvoza bila veća od porasta izvoza, a to je u velikoj meri zasnovano na porastu cena i većeg uvoza robe.

Međugodišnja inflacija je u septembru i oktobru 2022, kao i ranije, bila veća u Srbiji nego u Evropskoj uniji, ali i manja u Srbiji nego u nekim članicama Evropske unije.

U septembru i oktobru 2022. međugodišnja inflacija je bila 13,6 odsto i 14,6 odsto u Srbiji, a 10,9 odsto i 11,5 odsto u EU. U poređenju sa Srbijom veću međugodišnju inflaciju imalo je istih osam zemalja EU i u septembru i u oktobru 2022., ali je njihov redosled bio unekoliko drugačiji.

Međugodišnja inflacija je, u oktobru 2022. bila manja u Srbiji nego u Bugarskoj (14,8 odsto), Češkoj (15,5 odsto),  Poljskoj (16,4 odsto), Holandiji (16,8 odsto), Letoniji (21,7 odsto), Mađarskoj (21,9 odsto), Litvaniji (22,1 odsto) i

Estoniji (22,5 odsto).

Da podsetimo, međugodišnja inflacija je u septembru 2022. bila manja u Srbiji nego u Bugarskoj (15,6 odsto), Poljskoj (15,7 odsto), Holandiji (17,1 odsto), Češkoj (17,8 odsto), Mađarskoj (20,7 odsto), Letoniji (22 odsto), Litvaniji (22,5 odsto) i Estoniji (24,1 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.