MAT: Visok rast BDP-a u prva dva meseca, inflacija duplo veća nego u EU 1Foto: Shutterstock

Realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prva dva meseca 2024. godine međugodišnje je uvećan za oko 5,7 odsto, pa tekuća dinamika premašuje projektovanu godišnju stopu rasta od 3,5 odsto, ali je inflacija duplo viša nego u EU, navedeno je u novom broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Industrijska proizvodnja je u februaru 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine uvećana 8,4 odsto, zahvaljujući rastu prerađivačke industrije.

U februaru je registrovano i prvo uvećanje međugodišnje vrednosti spoljnotrgovinske razmene, nakon deset meseci kontinuiranog opadanja.

U prva dva meseca 2024. približno četiri petine robnog uvoza pokriveno je izvozom (79,3 odsto), a godinu dana ranije ta vrednost je iznosila 75,7 odsto.

Priliv stranih direktnih investicija je bio veći nego lane u istom periodu, dok je republički budžet u suficitu. Registrovan je, kako je navedeno i „zamašan“ međugodišnji rast zarada i prometa u trgovini na malo.

„U februaru je nastavljeno smanjivanje međugodišnje inflacije koje je započelo u aprilu 2023. Takav trend će se nastaviti, jer u Narodnoj banci Srbije očekuju povratak međugodišnje inflacije u granice cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, sledećeg meseca ove godine“, naveli su stručnjaci u MAT-u.

Industrijska proizvodnja je u februaru 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine uvećana 8,4 odsto, dok je kumulativni međugodišnji porast u periodu januar-februar iznosio 7,9 odsto.

Presudni doprinos ovakvom rezultatu potekao je, kako je navedeno, od rasta proizvodnje u sektoru prerađivačke industrije od 8,9 odsto.

Međugodišnje posmatrano, proizvodnja prerađivačkog sektora neprekidno raste od avgusta prošle godine, trend sektora rudarstva se iz negativnog ponovo preokrenuo u pozitivan, zahvaljujući februarskom rastu od 14,9 odsto, mada je velikim delom za taj rast zaslužna niska bazna vrednost.

„Ključna dilema je da li će doprinos novih investicija i domaće privatne potrošnje u Srbiji biti dovoljan da privreda tokom cele 2024. godine odoli pritisku, naročito zbog toga što je kriza prerađivačkog sektora evrozone dodatno produbljena i u januaru 2024. međugodišnji pad fizičkog obima proizvodnje u evrozoni je dostigao 7,7 odsto, a u Nemačkoj 5,4 odsto“, navedeno je u MAT-u.

Dodaje se da je rast prerađivačke industrije Srbije granski veoma široko rasprostranjen i da je samo nekoliko oblasti proizvodnje u ovoj godini imalo pad proizvodnje.

To su proizvodnja nekih vrsta mašina i opreme (dvocifreni pad) proizvodnja gume i plastike, mada pokazuje naznake oporavka, prerada drveta, a manji pad je imala i farmaceutska industrija.

U prva dva meseca, kumulativno posmatrano, najveći doprinos rastu prerađivačke proizvodnje potekao je od proizvodnje osnovnih metala, prehrambenih proizvoda, metalnih proizvoda, osim mašina i proizvodnje računara, elektronskih i optičkih proizvoda.

Mesečna inflacija je u Srbiji povećana u februaru 2024. isključivo pod dejstvom privremenih faktora. Po doprinosu povećanju mesečne inflacije u februaru 2024, istaklo se poskupljenje goriva za putnička vozila. U februaru 2024. evrodizel i motorni benzin poskupeli su za četiri odsto.

Srbija je i u januaru i u februaru 2024. imala veću međugodišnju inflaciju od proseka Evropske unije, a manju međugodišnju inflaciju samo od jedne članice Unije, Rumunije.

U januaru i februaru 2024. međugodišnja inflacija je bila 6,4 odsto i 5,7 odsto u Srbiji, a 3,1 odsto i 2,8 odsto u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari