Matić: Samo 22 odsto preduzeća zapošljava IKT stručnjake 1Foto: mtt.gov.rs

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izjavila je na otvaranju konferencije Bizit 2016, da je za uspešnu digitalnu transformaciju poslovanja, pored dobre zakonske regulative i infrastrukture, potrebno i jačanje poverenje građana i privrede u elektronske servise.

„Digitalna transformacija poslovanja je već počela. 99,1 odsto preduzeća ima internet, ali sa druge strane, samo 22,6 odsto preduzeća u Srbiji zapošljava IKT stručnjake. Kao jedan od glavnih razloga za nepoverenje prema uvođenju novih tehnoloških rešenja u poslovne modele, navodi se i bojazan od gubitka radnih mesta, uprkos procenama da se za svako radno mesto koje se ugasi zbog uvođenja informacionih tehnologija, mogu otvoriti 2,6 novih radnih mesta“, istakla je Matić.

„Ako pogledamo globalne tokove, u koje država Srbija najpre može da se uključi putem novih tehnologija, najuspešnije kompanije pripadaju tehnološkom sektoru. Među pet najjačih kompanija na svetu, čak četiri su tehnološke, dok su pre samo pet godina ta mesta zauzimala naftne i finansijske kompanije“, navela je državni sekretar, ističući da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo, prepoznali značaj informacionih tehnologija i kao sredstvo razvoja celokupne industrije.

Matić je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, pripremilo Strategiju razvoja industrije informacionih tehnologija, koja je u proceduri, i koja definiše mere za pospešivanje primene IT-ja u drugim industrijskim granama, kao i veća ulaganja, podsticanje proizvodnje domaćih IT proizvoda, saradnje tehnoloških centara, fakulteta i industrije, dok je ključna mera razvoj kadrovskih potencijala.

Prema njenim rečima bržoj i uspešnijoj digitalnoj transformaciji poslovanja doprineće i novi Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji je takođe u proceduri, kao i implementacija Zakona o informacionoj bezbednosti. „Koliko god dobar zakonski okvir država postavi i unapredi komunikacionu infrastrukturu, omogućavajući sve veći broj elektronskih servisa, ključno je sticanje poverenja građana u te servise. Zbog toga je neophodno i promovisanje prednosti upotrebe novih tehnologija i kreiranje pozitivne atmosfere za sprovođenje bržeg procesa digitalne transformacije kako bismo se pripremili za suočavanje sa digitalnim izazovima najmoćnijih ekonomija u svetu“, zaključila je Tatjana Matić. Dvodnevna konferencija Bizit 2016, u organizaciji PC Press-a, održava se u Klubu poslanika, a centralna tema je digitalna transformacija poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari