Međugodišnji pad industrijske proizvodnje u oktobru 1foto FoNet Aleksandar Levajković

Industrijska proizvodnja u oktobru bila je za 0,1 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine.

U prvih deset meseci ukupna industrijska proizvodnja

bila je veća za 1,7 odsto nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najvažniji deo industrije, prerađivačka industrija je zabeležila pad od dva odsto, a snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom je smanjeno za 1,2 odsto.

Jedino je sektor rudarstva zabeležio međugodišnji rast i to od 18,4 odsto.

Gledano po nameni u oktobru je međugodišnje zabeležen pad proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 5,2 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju energije za 1,4 odsto.

S druge strane, rast je ostvaren u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 6,7 odsto i intermedijarnih proizvodda (osim energije) za 1,9 odsto i energije za 0,8 odsto.

Kod 17 industrijskih oblasti koje čine 68 odsto industrijske proizvodnje u oktobru je zabeležen međugodišnji pad proizvodnje dok je kod 12 oblasti ostvaren rast.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u oktobru imale su: proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja osnovnih metala, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina i proizvodnja električne energije.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za oktobar 2022. u odnosu na septembar 2022. godine pokazuje da je za industriju, ukupno ostvaren rast industrijske proizvodnje od 0,5 odsto i da je za prerađivačku industriju ostvaren pad od 0,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari